Account
Logo
Zoeken
6.5 °C
Foto: Geert Huisman

Spannende wedstrijd op het Snekermeer

wo 22 juli 2015, 19.47 uur

TERHERNE - Terherne- Het was op het Snekermeer een prachtige wedstrijd, begunstigd door een fraaie topskoelte kracht 4/5, maakten de schippers en hun bemanning er een spannende aangelegenheid van. En dat in een decor van honderden boten en bootjes en eveneens talrijke toeschouwers op de Pier van Terherne die dienst deed als natuurlijke tribune.

Er kon eindelijk weer eens 'vliegend' gestart worden, met andere woorden, gelijke kansen voor ieder. En dat leverde een prima start op, waarbij met name Heerenveen en Earnewâld met een lange slag naar de zuidkant van het Snekermeer goede zaken deden. Het was het eerste kruisrak van de zandloperbaan die de commissie van Heerenveen had uitgelegd. En schitterend kruisrak waarbij de skûtsjes in feite de hele oppervlakte van het meer tot hun beschikking hadden. Anderen kozen, al of niet gedwongen, voor de eerste slag over stuurboord, richting de vaargeul, maar die slag bleek in de praktijk toch net even minder profijtelijk. Het betekende dat het Heerenveen was dat als eerste de ene bovenste boei aan kon zeilen, een zandloper heeft twee hoge, in-de-windse, boeien, op de voet gevolgd door Earnewâld dat blijkbaar extra 'Auftrieb' had gekregen van de dinsdag op het eigen water.

Dat moet de mannen van schipper Gerhard Pietersma de overtuiging hebben gegeven dat ze mee kunnen doen voorin, dat ze eigenlijk niet onderdoen voor wie dan ook binnen de skûtsjevloot. Heerenveen zal zich ook gerealiseerd hebben dat ze tot nu toe nog geen rol van betekenis hebben kunnen spelen en dat smaakte de Feansters niet, zoveel ws wel duidelijk. Maar nu ze zo fraai gestart waren hier op het 'eigen' water bij Terherne, wilden ze eindelijk weer eens laten zien dat het zeilen nog bepaald niet verleerd zijn. En daar bood deze vierde ontmoeting in de SKS-reeks van 2015 natuurlijk alle gelegenheid voor. Op kop kun je je eigen slagen kiezen, je hebt van niemand last, je komt niet makkelijk verzeild in lastige bakboord-stuurboordsituaties en ruimte voor de wal geven zoals in Earnewâld is hier niet aan de orde. Eigenlijk kon je achteraf concluderen dat schipper Alco Reijenga de wedstrijd al meteen inhet eerste rak besliste.

Toen nestelde hij zich op kop, en hij hoefde die 'tête de la course' ook niet weer in te leveren. Dit ondanks de verwoede pogingen van Gerhard Pietersma, die een twee dagzege aan de horizon zag gloren. Het laatste rak naar de finish was zenuwslopend spannend. Alco Rijenga zag zijn concurrent heel langzaam dichterbij sluipen en ging daarom over in de verdedigingsmodus. Elke slag die Earnewâld maakte had meteen een reactie van Heerenveen tot gevolg. Het leek op een potje onvervalste matchracing, één-tegen-één. Maar Heerenveen gaf geen krimp, wat Gerhard Pietersma ook probeerde en dus was het Alco Reijenga die met een kleine voorsprong als eerste finishte. Grote vreugde aan boord van de Gerben van Manen, maar die vreugde was gemengd met opluchting: eindelijk weer eens een overwinning voor de Feansters. Earnewâld werd een prima tweede en Langweer bevestigde ook nu dat het aspiraties heeft in zake het kampioenschap.

Wordt dus vervolgd, morgen gaat het verder in.... Langweerjawel. Komt dat zien!

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!