Account
Logo
Zoeken
9.4 °C
Foto: Geert Huisman |  Veel tactiek kwam op deze wat broeierig warme maandagmiddag niet aan te pas

Lemmer verrassende winnaar bij De Veenhoop

ma 20 juli 2015, 20.12 uur

DE VEENHOOP - Als wedstrijd had het niet veel 'om 'e hakken', deze tweede wedstrijd in de SKS reeks 2015, want op de Drachtster Ee liet de wind het bij tijd en wijle behoorlijk afweten. Voeg daarbij het feit dat de wind wat schiftte tussen zuidwest en zuidoost en dan hou je een wedstrijd over die nog het meest weg had van een klassieke admiraalzeilerij. Het ontbrak er eigenlijk maar aan dat CdK John Jorritsma er bij langs voer om de officiële en ceremoniële groet van de skûtsjes in ontvangst te nemen.

Nee, zo erg was het niet, maar een zeilwedstrijd zonder kruisrak is eigenlijk geen echte wedstrijd. Veel tactiek kwam op deze wat broeierig warme maandagmiddag niet aan te pas, het was zaak om in elk geval vloot te houden, met andere woorden, de schippers moesten zorgen dat ze niet werden ingehaald en aan de andere kant proberen een of meer voorgangers te verschalken. Dat lukte ook zo af en toe, maar omdat er vanaf de wal, in casu het Grytmansrek, was gestart en dus in een bepaalde volgorde, was het voor de toeschouwers lastig om nu te bepalen hoe die volgorde nu daadwerkelijk was.

Het was tien over twee precies toen het startschot klonk en dat was voor schippers en bemaningen het sein, voor sommigen misschien wel een wake up call, om zo snel mogelijk de zeilen te hijsen. Met een forse duw kon dan begonnen worden aan deze wedstrijd die zich dus vrijwel helemaal op de Drachtster Ee afspeelde. In feite had de wedstrijdleiding aan twee boeien genoeg om de route uit te zetten, één bij Iesicht en één bij Stobbehoek, helemaal aan de oostkant van de Ee. De wind was zodanig van richting dat beide richtingen, dus heen en terug, bezield waren en dat betekende dat er niet gelaveerd hoef te worden. En dat was jammer, want juist zo'n kruisrak brengt schifting in het peloton en zorgt voor strijd op het scherp van de snede. Dat was er dus deze fraaie middag niet bij. Een wedstrijd zonder echte spanning, een wedstrijd ook zonder tactische hoogstandjes zoals zaterdag in Grou.

De wind viel gelukkig niet helemaal weg, daarvoor werd wel gevreesd toen de zon steeds venijniger ging 'steken'. Maar het doemscenario van 'de sinne fret de wyn op' ontvouwde zich niet en toen de lucht in het zuidwesten helemaal dichttrok en de lucht een wat unheimisch karakter kreeg, kwam er er zowaar nog een leuk briesje te staan. Maar toen was de wedstrijd al zo goed als afgelopen. Het was Lemmer met schipper Albert Visser dat verrassend won, voor Auke de Groot van de Zuidwesthoek en Johannes Meeter van Langweer. Earnewâld met schipper Gerhard Pietsrma werd achtste. Morgen, dinsdag, wordt er bij Earnewâld gezeild.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
25.7%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
25.7%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
20%
Geen mening  
28.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

regionaal nieuws

Hakkende scholieren tijdens schuimparty op LSD

Hakkende scholieren tijdens schuimparty op LSD

regionaal nieuws

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Poll: Horen dorpshuis en theater de Colle bij elkaar?

Ja  
52.2%
Nee  
25.7%
Weet niet  
22.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'