Account
Logo
Zoeken
5.1 °C
Foto: Geert Huisman

Grou onverslaanbaar op eigen water

zo 19 juli 2015, 9.28 uur

GROU - Grou onverslaanbaar op eigen water

Toegegeven, er was een valse start voor nodig met een wat bijzondere afloop, maar opnieuw bewees Grou dat het op eigen water toch bijna onverslaanbaar en ongenaakbaar is. Even leek alsof Woudsend voor een regelrechte stunt zou kunnen zorgen, door na de tweede start brutaal de leiding te nemen, maar met Langweer en Grou en later ook Joure hadden de Wâldseinders een 'pear minne maten' achter zich. En dat bleek al in het eerste kruisrak, een prachtig stuk over zo ongeveer de hele lengte van de Grouster Ie, toen Grou met een uitstekende slag over bakboord naar de oever bij Heechhiem voer en daarmee de basis legde voor een paar uitgekiende slagen tot bij de bovenste boei bij Tryntsje Pôle.

En eigenlijk was daarmee het vonnis geveld, Grou ging de tweede ronde in als koploper en toen was het de kenners al wel duidelijk dat dit opnieuw een thuisoverwinning zou worden voor de ploeg van Douwe Visser, voor de goede orde: de Grouster Douwe dus. Die andere Douwe, die van Sneek, zeilde een wat ongelukkige wedstrijd, hij kwam wat dan zo mooi heet terecht in 'it laberet', met andere woorden in een positie waarin hij eigen geen kant op kon en dat zinde Douwe Visser maar matig. Héél matig eigenlijk, want het is niet zijn stijl van zeilen. Maar goed, met veertien skûtsjes heb je nu eenmaal niet alles voor het uitkiezen. De van te voren aangewezen favoriet, een van de favorieten, want in de media waren het er vele, Earnewâld, kon het in deze openingswedstrijd nog niet echt waarmaken.

Bovendien kwam Gerhard Pietersma ook nog een is een bakboord-stuurboordsituatie en dat kostte de Earnewâldsters een protest. Ze protesteerden zelf terug, maar dat werd afgewezen en dus leverde deze eerste ontmoeting veertien puunten op. 'Parijs is nog ver', maar Pietersma had zich deze opening anders voorgsteld. Een opening die onder welhaast ideale omstandigheden werd gevaren: prachtig weer, een stevige zuidwestenwind kracht vier en af en toe vijf, en dat met prachtige Hollandse wolkenluchten als passend decor en met de oevers gestofferd door duizenden toeschouwers. Nog net geen dranghekken zoals bij de Tour, maar druk was het traditioneel.

En als Grou als koploper dicht langs al dat publiek voer, ging er een gejuich op, want ze zijn in Grou niet een klein beetje chauvinisisch. Maar Douwe Visser maakte zijn reputatie als uittredend kampioen volledig waar, met als zeiltactisch hoogtepunt de manoeuvre bij de boei bij Tryntsjepôle waarbij hij van een nadeel, hij lag over stuurboord en moest dus ruimte geven aan het over bakboord liggende Langweer, met een schitterende truc een voordeel maakte. Die truc zal hem, 'moai grif', zijn ingefluitsterd door zijn tactische rechterhand Tammo Oosterhof. Die beheerst dergelijke gewaagde, maar voor de liefhebbers om van te smullen manoeuvres als geen ander. Daar, op dat moment won Grou deze wedstrijd. Maandag wordt er gevaren op De Veenhoop, dinsdag is Earnewâld aan de beurt.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding





regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar


regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum