Account
Logo
Zoeken
5.3 °C

Opa (77) misbruikte regelmatig kleindochter

di 30 juni 2015, 11.49 uur

LEEUWARDEN - Zo'n twee jaar lang heeft een 77-jarige inwoner van Surhuisterveen zijn minderjarige kleindochter seksueel misbruikt. Het slachtoffer was in die periode 13 en 14 jaar oud. 'Misselijkmakend', zei officier van justitie Roelof de Graaf dinsdag tijdens strafzaak tegen de Surhuistervener. Die is op leeftijd en tobt met zijn gezondheid, maar daar wou de officier bij zijn strafeis geen rekening mee houden. Er staan hoge straffen op dit soort zaken. 'Omdat dit soort feiten heel veel gevolgen hebben voor een minderjarige', verduidelijkte De Graaf. Hij eiste 24 maanden cel waarvan acht voorwaardelijk.

Verder wil de officier dat de Surhuistervener onder toezicht van de reclassering komt en dat hij een ambulante behandeling ondergaat. De rechtbank zou de man moeten verbieden contact te zoeken met zijn kleindochter. Het meisje had bij de politie verklaard dat zij 11 jaar en negen maanden oud was, toen haar opa tijdens een logeerpartijtje voor het eerst aan haar zat. Volgens de verdachte was het later in de tijd, toen het meisje 13 jaar en voor het eerst ongesteld was. Het gebeurde steevast als ze 's ochtends bij opa in bed lag en oma alvast naar beneden was gegaan.

De eerste keer zat opa aan de borsten van zijn kleindochter, eerst op de kleding, later ook eronder. En hij ging verder, hij raakte het slachtoffer ook aan in de schaamstreek. Het meisje schatte dat ze in twee jaar tijd zo'n 25 keer is misbruikt. Als het was gebeurd, zou opa zijn kleindochter steevast verwend hebben. Hij zou ook gezegd hebben dat ze er niet over mocht praten. Bij de politie had het meisje gezegd dat ze het 'eng' vond wat haar opa bij haar deed. Ze was bang voor hem en durfde niet tegen hem in te gaan. Uiteindelijk heeft ze het thuis verteld. Dat veroorzaakte veel opschudding, de contacten met de grootouders werden verbroken.

Op de vraag van een van de rechters hoe het zo heeft kunnen gebeuren, antwoordde de Surhuistervener dat hij het niet wist. 'Het is langzaam gegroeid. Je bent met je verstand op een andere wereld', zei hij. Het was de reclassering opgevallen dat de man zijn kleindochter niet als slachtoffer ziet. Hij zou het bovendien 'onzin' vinden dat hij wordt vervolgd. Een behandeling vindt hij eigenlijk niet nodig. 'Ik ben hier al genoeg van geschrokken, het zal niet weer gebeuren', aldus de verdachte. Bij de politie had hij gezegd dat hij en het slachtoffer beide fout waren geweest. Dat kwam hem op een verontwaardigde reactie van de officier te staan.

'De gedachte alleen al, hoe haal je het in je hoofd. Dan is een behandeling wel op zijn plaats', zei De Graaf. Voor het slachtoffer bleef het misbruik niet zonder gevolgen. Het gaat niet goed op school, wist de officier: 'Ze wou dat het afgelopen was en dat ze haar gewone leven weer op kan pakken'. Hij heeft een gesprek met het meisje gehad. 'Er is hier maar één die fout is geweest. Opa is honderd procent fout geweest', zei De Graaf. Hij wenste geen rekening te houden met de kwakkelende gezondheid van de Surhuistervener. 'Het slachtoffer staat wat mij betreft centraal, niet de gezondheidssituatie van de verdachte'.

De Leeuwarder rechtbank doet op 14 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!