Account
Logo
Zoeken
8.1 °C

Verslag raadsvergadering Achtkarspelen

za 27 juni 2015, 12.42 uur

BUITENPOST - Het was donderdag een mooie dag voor de Kadernota, er was zelfs sprake van een zwoele zomeravond tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces.

Dorpshuizen, sportterreinen en glasvezel
De raad heeft unaniem ingestemd met onderhoud aan de dorpshuizen en het treffen van maatregelen voor duurzaamheid. Het betreft groot onderhoud aan de dorpshuizen in Gerkesklooster en Twijzelerheide. In deze twee dorpen en ook in Boelenslaan, Twijzel en Surhuizum zullen extra maatregelen worden getroffen met het oog op duurzaamheid. Verder heeft de raad kennis genomen van de inspectie-uitkomsten van de voetbal- en korfbalterreinen en € 25.000 beschikbaar gesteld voor herstel van lichtmasten. FNP-raadslid IJde van Kammen vindt de gemeente nogal toereikend. ‘Zijn we ook zo gul naar tennis- en ijsverenigingen?’ Het geld wordt gebruikt voor het herstel aan lichtmasten van de gemeente en van de verenigingen. Ook heeft de raad € 25.000 vanuit OFA beschikbaar gesteld voor stimulering van het zakelijk gebruik van glasvezel in de gemeente Achtkarspelen. College en de raad zijn het eens over het feit dat verglazing van groot belang is voor de leefbaarheid en de economische positie.

Kadernota 2016
Wethouder Gerda Postma sprak de raad toe voor de algemene beschouwingen. ‘Het college is ruim een jaar actief. In de afgelopen jaren zijn reserves gebruikt, dit heeft geleid tot verhoging van de schuldenpositie. Wij zijn op zoek naar een nieuwe balans.’ De portefeuillehouder financiën zei dat het college niet ontevreden is. ‘Er zijn belangrijke stappen gezet naar een sosjaal, lokaal en belutsen mienskip.’
Fractievoorzitter Sjoerd Groenhof van de FNP benadrukte dat het komend jaar zaak is om de plannen om te zetten in operationele acties. ‘Ús fraksje makket him soargen oer de finansjele posysje, mar neat dwaan is ek gjin opsje en ambysje toane bliuwt foar de FNP wichtich.’ Het CDA complimenteerde het college met de kadernota en met name over de aanpak rondom het sociaal domein. ‘Het compliment kunnen we helaas niet geven als het gaat om de financiële gevolgen van de gepresenteerde plannen’, aldus Lydeke Zandbergen. De CDA-fractievoorzitter zei dat de gemeente risico’s loopt. ‘Laat ons nageslacht niet opdraaien voor te grote ambities, neem verantwoordelijkheid. Je moet anders doen, kijken en denken.’ Volgens Klaas Antuma van de ChristenUnie geeft de Kadernota in eerste instantie het gevoel dat het college zich bewust is van de stand van zaken. ‘Maar we moeten in de komende jaren niet een te grote broek aantrekken en op het geld letten. De CU wil een zorgzame en duurzame samenleving.’

GBA-raadslid Frans Hoekstra sloot zich grotendeels aan bij de sprekers die hem voorgingen en zei dat het college er in geslaagd is een sluitende begroting te leveren. ‘Je bouwt toch reserves op, om ze in moeilijke tijden te gebruiken?’ zei Hoekstra naar aanleiding van de opmerkingen over het gebruik van de reserves. Wat de PvdA betreft is het college er in geslaagd om de partij in verwarring te brengen. ‘Want een toekomstbestendige financiële situatie is er zeker nog niet. De gemeente is veel te genereus en zegt te vaak: alsjeblieft!’ Volgens Theun Nicolai moet er een switch gemaakt worden. ‘Wij zijn niet blij met de titel krimpregio, maar we zullen het er mee moeten doen.’ Werkgelegenheid is voor de PvdA een belangrijk punt, maar invloed op werkgelegenheid is wat Nicolai betreft relatief. ‘Niks is zeker en zelfs dat is niet zeker’, zo citeerde hij een bekend schrijver.

Lineke Kingma van de VVD sloot de rij fractievoorzitters met haar beschouwing. Als het aan Kingma ligt moet de gemeente in blijven zetten op toerisme en de vaarroute. ‘Wij moeten Achtkarspelen als een mooie plek op de kaart kunnen zetten. De haalbaarheid heeft te maken met veel factoren, ook van buitenaf.’ Geld is en blijft een punt volgens Lineke Kingma. ‘Vergeet niet: als apen hoger klimmen willen, ziet men al snel hun blote billen.’ Wethouder Gerda Postma reageerde op de algemene beschouwingen van de fracties. ‘Als ik het samenvat, dan is iedereen zich bewust van de financiële situatie. Maar hoe kunnen we dit ombuigen naar een gezonde positie?’ Met die vraag sprak ze de verwachting naar de raad uit om te komen met alternatieven en oplossingen.

Moties
Van de elf moties werden vier ingetrokken. De motie van GBA om het tenniscomplex van Harkema te verplaatsen naar één van de voetbalvelden op sportpark De Bosk haalde het niet. Hun motie om vanwege krimp in het basisonderwijs leegstand in schoolgebouwen mee te nemen in het accommodatiebeleid, werd wel aangenomen. De VVD kreeg een meerderheid voor de motie om met zorgaanbieders naar de mogelijkheid te kijken om de groep 50-plussers een kans te bieden terug te keren in een betaalde zorgfunctie. Twee moties van de PvdA over onkruidbestrijding en biodiversiteit zijn ook door de raad aangenomen. De partij wil dat het college komt met gedifferentieerde onkruidbestrijding en wil weten wat de effecten zijn van alternatieven. Ook wil de PvdA dat biodiversiteit als extra optie meegenomen wordt bij aanbesteding van herinrichtingwerkzaamheden. De FNP kreeg alle handen op elkaar voor het verzoek aan het college om mee te werken aan de aanleg van vissteigers. Op die manier voldoet Achtkarspelen bij Kootstertille aan de voorwaarden om deel te nemen aan internationale viswedstrijden.

Bovenstaande tekst is afkomstig van de gemeente Achtkarspelen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof