Account
Logo
Zoeken
5 °C

Hogere straf voor verkrachten meisje (13)

vr 26 juni 2015, 14.50 uur

LEEUWARDEN - De 57-jarige Leeuwarder die op 17 juli vorig jaar een toen dertienjarig meisje ontvoerde en verkrachtte, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank gaat daarmee ruimschoots boven de eis van het Openbaar Ministerie (OM) uit. De officier van justitie eiste twee weken geleden drie jaar cel en tbs. Vanwege de ernst van de feiten en omdat de Leeuwarder al twee keer eerder is veroordeeld voor een zedendelict, vindt de rechtbank dat een hogere straf gerechtvaardigd is.

De Leeuwarder heeft het meisje in de buurt van Mûnein van de fiets getrokken en meegenomen in zijn 45-kilometer autootje. Hij heeft een paar uur met haar rondgereden. Tijdens de rit en op een afgelegen plek moest het meisje diverse seksuele handelingen dulden. Ze was doodsbang, ze dacht dat ze het niet zou overleven. Uiteindelijk heeft de Leeuwarder haar weer bij haar fiets afgezet. De zaak toonde veel overeenkomsten met eerdere zaken waar de Leeuwarder voor is veroordeeld.

In 1989 en in 1997 werd hij voor aanranding, verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving (ontvoering) veroordeeld tot respectievelijk anderhalf en één jaar cel. Beide keren kreeg hij tbs (toen nog tbr, terbeschikkingstelling van de regering, geheten). Die twee behandelingen hebben niet kunnen voorkomen dat de man is teruggevallen in zijn oude gedrag, constateerde de rechtbank. De Leeuwarder heeft PDD-NOS, een aan autisme verwante contactstoornis.

Hij weigerde mee te werken aan rapportages van de reclassering en gedragsdeskundigen.
Ook tijdens een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht, waar hij al twee keer eerder heet gezeten, hield hij de lippen stijf op elkaar. Op basis van oude rapporten en de bevindingen van de eerdere verblijven in het PBC concludeerde de rechtbank dat de Leeuwarder verminderd toerekeningsvatbaar is.

Dat weerhield de rechtbank er dus niet van om een hogere straf op te leggen dan door het OM werd geëist. Dat is voor de veiligheid van anderen en de algemene veiligheid volgens de rechtbank. De rechtbank bepaalde ook dat de tbs-behandeling pas van start mag gaan als de veroordeelde tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Hij moet een schadevergoeding van 8355 aan het slachtoffer betalen. De auto waarmee hij het meisje heeft ontvoerd werd verbeurd verklaard.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette






regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval