Account
Logo
Zoeken
5.8 °C

Vraagtekens rond dodelijk ongeval Wijnjewoude

do 25 juni 2015, 14.00 uur

LEEUWARDEN - In de nacht van 26 oktober vorig jaar op de Nije Heawei bij Wijnjewoude kwam de 23-jarige Jan Jelle van der Lei bij een tragisch verkeersongeval om het leven. De auto, een Volvo, waar de Wijnjewoudster als passagier in zat was tegen een boom gebotst. De boom was aan de passagierskant de auto binnengedrongen. Een dorpsgenoot (21) bestuurde de auto, een inwoner van Hoornsterzwaag, ook 21 jaar, zat achterin. Het slachtoffer is op de plaats van het ongeval overleden. De bestuurder was lichtgewond, de andere passagier werd met ernstige verwondingen overgebracht naar het UMCG in Groningen.

De bestuurder, hij is inmiddels verhuisd naar Gorredijk, moest zich donderdag voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden. Officier van justitie Roelof de Graaf houdt hem verantwoordelijk voor het ongeval. Hij had gedronken, als beginnend bestuurder had hij ruim zeven keer meer alcohol gehad dat wettelijk is toegestaan. Hij kan zich niets meer herinneren, niet van het ongeval en ook niet van de rit die eraan vooraf is gegaan. Hij en zijn vrienden hadden die dag aan een puzzelrit meegedaan. Na de finish in Sneek, waar alle deelnemers als een soort trofee een krat bier mee in de auto kregen, waren de drie naar Jubbega gereden.

Daarna waren ze naar een café Gorredijk gegaan, de bedoeling was dat ze zich door een taxi naar huis zouden laten brengen. Dat was dus niet gebeurd. De verdachte moet op zeker moment de sleutels van de auto, die hij aanvankelijk had afgegeven, weer terug hebben gekregen. Op weg van Gorredijk naar Wijnjewoude had hij een onlogische route genomen: hij was afgeslagen richting Beetsterzwaag. Waarom hij dat deed, weet de verdachte niet. De suggestie van rechtbankvoorzitter Bert Dölle en de officier dat er wellicht voor een andere route was gekozen om een alcoholcontrole te omzeilen, wees de Gorredijkster van de hand.

Hij is niet de enige die zich niets kan herinneren van de fatale rit. Ook de passagier wist alleen nog dat het latere slachtoffer naar Gorredijk was gereden. Uit de ongevalsanalyse van de politie werd niet duidelijk hoe snel er is gereden. Wel was de auto zwaar beschadigd. 'Er zou best eens hard gereden kunnen zijn', stelde Dölle. Ook daar bleef de verdachte het antwoord schuldig. Tijdens het voorlezen van de slachtofferverklaring van de ouders door iemand van Slachtofferhulp, raakte hij hevig geëmotioneerd. Tegen de reclassering had hij gezegd dat het ongeluk en de tragische afloop aan hem 'vreet'. Hij is het huis uit gegaan omdat de sfeer 'zwaar' werd. De ouders noemden de dag van het ongeval 'de gruwelijkste dag van ons leven'.

'Niemand heeft dit gewild, maar het is wel gebeurd', waren de woorden waarmee de officier zijn requisitoir begon. De Graaf verwijt de verdachte dat hij 'aanmerkelijk onvoorzichtig' heeft gereden. 'Hij is gewoon dronken achter het stuur gaan zitten', aldus de officier. Dat de Gorredijkster toch is gaan rijden moet volgens De Graaf wel 'een bewuste actie' zijn geweest. 'En daarmee heeft hij een hele grote verantwoordelijkheid gecreëerd. De bestuurder is verantwoordelijk voor zichzelf en voor de inzittenden', stelde de officier.

Hij eiste een werkstraf van 180 uur, drie maanden voorwaardelijke celstraf en een rijontzegging van twee jaar.
De Leeuwarder rechtbank doet op 9 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!