Account
Logo
Zoeken
6 °C
Foto: Tino Broekstra |  Defensie zal met de Cougar doorvliegen tot er een definitieve oplossing is

ANWB krijgt patientenvervoer eilanden niet

di 23 juni 2015, 14.55 uur

LEEUWARDEN - Het was al in kannen en kruiken, de ANWB zou het patiëntenvervoer vanaf de Friese Waddeneilanden van de SAR overnemen.

Toen de SAR op 1 januari 2015 stopte met de patiëntenvluchten, kreeg de ANWB de vluchten via een aanbestedingsprocedure in handen. Per 1 juli moesten de vluchten 24/7 plaats kunnen vinden volgens de aanbestedingsprocedure. De ANWB kon hier niet aan voldoen; De bemanning heeft voor 1 juli niet de benodigde training gevolgd om in het donker te mogen vliegen. Verder zou volgens het vonnis, de ANWB niet met de in de inschrijving genoemde helikopter (De grotere EC145 ipv de EC135) gaan vliegen per 1 juli 2015. De ANWB had defensie gevraagd de nachtvluchten te blijven doen tot de ANWB wel aan deze eis kon voldoen. Hiermee voldeed de ANWB ook niet aan het punt per 1 juli 2015 een 24/7 heliservice te kunnen bieden.

Bij het niet aan de voorwaarden van de aanbestedingsprocedure (kunnen) voldoen, zou de gunning naar de nummer 2 gaan. Dit was het Belgische bedrijf Heliventure. Omdat leek dat de RAV Fryslân een voorkeur had voor de ANWB, vochten de Belgen de gunning bij de rechtbank van Leeuwarden aan. Met succes zoals nu blijkt.

De rechter heeft de gunning aan de ANWB op grond van deze twee punten als onterecht aangemerkt. Dit houdt in dat de RAV nu met de Belgen om tafel moet.
Als ze er samen uit komen, kan Heliventure binnen enkele maanden met de vluchten starten. De advocaat van Heliventure vertrouwt er op dat ze er met RAV Fryslân wel uit zullen komen.

Totdat er een definitieve oplossing is, zal het ministerie van defensie de vluchten 24/7 blijven uitvoeren met de Cougar helikopters vanaf vliegbasis Leeuwarden.

De uitspraak zal een flinke tegenvaller voor de ANWB zijn. Die hadden inmiddels een helikopter geleased van de ADAC. Deze was al voorzien van de registratie PH-FRL en ook de striping met een Fries tintje was al aangebracht.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!