Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Hennepteler wilde verjaardagfeestje financieren

ma 22 juni 2015, 14.30 uur

LEEUWARDEN - Het ging begin vorig jaar niet goed met de 51-jarige bouwvakker uit Twijzelerheide, niet qua werk en dus ook niet qua inkomen. De man wilde niet op zijn vrouw teren en dus had hij zich aan de hennepteelt gewaagd. Een dikke 120 planten stonden in de kwekerij die hij boven de garage van zijn woning aan de Bjirkewei had gebouwd. Via een anonieme melding kreeg de politie lucht van de wietplantage. Op 16 april vorig jaar volgde de inval. De Twijzelerheidster was aanwezig en bekende vlot dat hij degene was die de kwekerij had opgezet.

Hoe hij de kennis had opgedaan om zoiets op te zetten, wilde politierechter Tom Wiersma weten. 'Via een growshop', zei de verdachte. Tijdens het politieverhoor had hij gezegd dat hij met het geld dat hij aan de verkoop van de hennep zou overhouden een feest voor zijn vijftigste verjaardag wilde geven. Officier van justitie Margreeth Meijer wilde dan weleens weten hoeveel geld de Twijzelerheidster had geïnvesteerd in de plantage. '8000 euro', luidde het antwoord. 'Daar kun je een heel groot feest van houden', reageerde Meijer.

Op de vraag van de rechter waarom hij nu echt aan de plantage was begonnen, antwoordde de verdachte dat hij toch echt zijn verjaardagsfeestje wilde bekostigen. Hij zei dat hij met zijn eerste oogst bezig was toen de politie langs kwam. De politie had het sterke vermoeden dat er vaker was geoogst. Ook had het er alle schijn van dat de Twijzelerheidster niet in zijn eentje had geopereerd: in de plantage vond de politie een sigarettenpeuk met de DNA van iemand anders.

De verdachte bleef volhouden dat hij alleen verantwoordelijk was voor de kwekerij. Hij zei dat hij zich een volgende keer wel tien keer zou bedenken. Niet alleen vanwege de stevige naheffing van netbeheerder Liander, waar hij een kleine 4000 euro aan moest betalen. Ook vanwege de druk die het thuisfront op hem had gelegd. 'Als ik het weer doe, kost het mij mijn relatie', zei de Twijzelerheidster.

Dat is vaak een beter pressiemiddel dan welke officier of politieagent dan ook, wist de rechter. 'De dreiging van thuis is nog altijd sterker dan de dreiging van Justitie', aldus Wiersma. Hij veroordeelde de hennepteler tot een werkstraf van 120 uur. De rechter legde niet een voorwaardelijke celstraf van een maand op, zoals de officier van justitie had geëist. 'Ik ga er van uit dat u er genoeg van doordrongen bent dat het niet weer moet gebeuren', zei Wiersma.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!