Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Zorg Smallingerland: niemand tussen wal en schip

wo 17 juni 2015, 18.30 uur

DRACHTEN - Inwoners van Smallingerland mogen qua zorg niet tussen wal en schip raken. De gemeente heeft voor de komende drie jaren een totaalbedrag van 7,5 miljoen euro gereserveerd, waarmee onverwachte tegenvallers kunnen worden opgevangen.

Sinds de zorgtaken van rijk naar gemeenten per 1 januari zijn overgeheveld, kampt ook Smallingerland met tal van onduidelijkheden in de zorg. Verschillende organisaties factureren bijvoorbeeld nog niet, maar werken op basis van voorschotten. Ook weet de gemeente niet precies hoeveel cliënten de jeugdzorg telt. Bovendien kunnen financiële afspraken met de provincie aan het eind van het jaar nog heel anders uitpakken. Los daarvan dreigen tekorten op rijksvergoedingen, terwijl er ook nog regelingen zijn die een open einde hebben.

Financiële problemen in de zorg wil Smallingerland zo veel mogelijk voorkomen door met een groep andere gelijkgestemde gemeenten bij het rijk aan te kloppen. Blijven maatregelen achterwege dan loopt het budget voor de jeugdzorg tot 2019 met een miljoen euro terug. Structureel wil de gemeente ook de aanvullende ziektekostenverzekering AV Frieso van de De Friesland voor gehandicapten en chronisch zieken beschikbaar houden. Zij kunnen zich dan voor een gereduceerd tarief verzekeren.

De instroom van mensen in de sociale werkvoorziening is met de invoering van de Participatiewet weliswaar gestopt, maar een nieuwe opvang is nodig. De voorziening beschut werken is het alternatief. Smallingerland verwacht er tot 2019 zo'n 500.000 euro extra in te steken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!