Account
Logo
Zoeken
10.8 °C

Wel tekort maar geen bezuinigen in Smallingerland

wo 17 juni 2015, 15.00 uur

DRACHTEN - Smallingerland kampt de komende jaren met een tekort dat oploopt tot 6,2 miljoen euro in 2019. Net als andere gemeenten is de afhankelijkheid van het rijk de laatste jaren groter geworden, maar fors bezuinigen wil Smallingerland nog niet. De kans bestaat dat de uitkeringen van het rijk uiteindelijk meevallen.

"De uitwerkingen van keuzes worden vaak pas helder bij Prinsjesdag in september, de financiële gevolgen blijven soms nog langer onduidelijk. Het gepresenteerde beeld kan daardoor aanzienlijk veranderen", aldus burgemeester en wethouders, die zich realiseren dat anderen hun insteek gewaagd vinden. "Het terugverdienen van 6,2 miljoen euro is geen kleine opgave."

Het college gokt er op dat het rijk de gunstige economische ontwikkelingen aangrijpt om de financiële lasten van de gemeenten te verlichten. "De noodzaak en de omvang van bezuinigingen is op dit moment daarom niet te peilen."

In een klein aantal jaren is de financiële situatie van de gemeente fors veranderd. Voorheen konden op basis van een begroting plannen voor de komende jaren worden gemaakt, maar die tijd is voorbij. De gemeente heeft geen buffers en is sterk afhankelijk van de keuzes van het rijk.

De komende jaren investeert Smallingerland wel 50 miljoen euro in onder andere werkgelegenheid en het vestigingsklimaat. Een zogeheten weerstandsvermogen van 22,5 miljoen euro stelt de gemeente in staat om mogelijke klappen op te vangen.

Voor 2016 gaan burgemeester en wethouders uit van een kleine verlaging van de gemeentelijke heffingen met 0,05 procent. In de jaren daarna stijgen de lasten met gemiddeld 1 procent. Vorig jaar nog hield het college rekening met een stijging van 1,32 procent in 2016. Daar tegenover staat dat de huishoudens van Smallingerland volgend jaar meer aan afvalstoffenheffing (2,5%) en rioolheffing (11 euro) kwijt zijn. Reden is dat deze diensten kostendekkend moeten zijn.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân


regionaal nieuws

Het regende lintjes in Achtkarspelen

Het regende lintjes in Achtkarspelen



regionaal nieuws

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel

Twee lintjes uitgereikt in Tytsjerksteradiel