Account
Logo
Zoeken
7 °C

T-diel: politiek statements in PPNota

ma 15 juni 2015, 20.45 uur

BURGUM - De discussie over de PPN, dat staat voor Perspectief Nota, is voor de politieke partijen in de gemeenteraad een uitgelezen moment om een politiek statement te laten horen. Dat deden de fractievoorzitters van de politiek partijen donderdag in de raadsvergadering. Maar bij de meesten klonk wel degelijk een visie door met een levens- en maatschappij beschouwelijke tintje in hun korte verhaal. Kort, want het mocht maximaal acht minuten duren. Een summary.

CDA kiest voor 'mei inoar en foar inoar'
Het spits werd afgebeten door mevr. Gelbrich Hoekstra van het CDA. Zij alludeerde met name op de nabije toekomst: "It nije belied van de desintralisaasjes, de kanteling, de besunigings. Allegearre saken wêr fan wy noch net witte hoe't se útpakke sille." Terug naar het hier en het nu constateerde mevr. Hoekstra: "Dewrâld stiet net stil, it libben giet troch en dat jildt ek foar de ûnjouwings yn ús gemeente. It CDA giet foar in leefbere gemeente wêr't elkenien der ta docht en mei dwaan kin. Wy wolle dat ús foarsjennings op oarder binne en bliuwe. Fan ús boargers freegje wy eigen kracht, geane wy foar 'mei inoar en foar inoar'.

"Wy winskje it kolleezje ienriedingens en wiisheid ta"
Dat was de slotzin van het betoog van FNP-woordvoerder Wijbe Postma. "Ik wol it ha oer de sosjale wentebou", aldus Postma. "Der sil omtinken wêze moatte foar it ferlet fan goedkeape sosjale hierwenten foar starters, jonge- en âlderein en duorsume bou. Oer de PPN sels, kinne wy koart wêze, want wy sitte yn in beliedslije perioade. Us finansjele pols rikt net mear safier. Us fraksje makket him dêr soargen oer. It kolleezje oerwaget om de AlgemieneReserve oan te sprekken, begyplik, ek al hiene wy dat fansels leaver net hân, want sa kriget ús mienskiplike gong de trep ôf eins te folle faasje."

"Hoe realistisch is de inschattng van het college?"
Het was mevr. Ellen Bruins Slot van de PvdA die deze cruciale vraag stelde in het kader van haar betoog aangaande de pogingen van het college om een goede inschatting te maken, gezien alle onduidelijkheid. Een lovenswaardige poging vond Mevr. Bruins Slot: "Een prestatie op zich, maar hoe realistisch is die inschatting? De PvdA", aldus mevr. Bruins Slot, "heeft zich altijd sterk gemaakt voor een goed minimabeleid en dat willen we in stand houden. Ook een duurzame samenleving en behoud van basisvoorzieningen is belangrijk." In dat kader noemde ze 'een vorm van basisinkomen' een mogelijk middel. "Maar", aldus de PvdA-woordvoerster, "onze insteek is anders. We heten niet voor niks Partij van de Arbeid. Meedoen, in welke vorm dan ook , deelnemen aan het arbeidsproces geeft naast geld ook structuur, waardering, ontwikkelingskansen, contact met anderen en een zinvolle tijdsbesteding. Herverdeling en herwaarding van zorg, arbeid en vrijwilligerswerk, dat is waar onze fractie het met de raad over wil hebben."

"Een hoog hoop-gehalte"
In het collegeprogramma komende volgende kerwoorden naar voren: vertrouwen, loslaten, sociaal en duidelijk. Dat was waarmee mevr. Lolkje Efdé namens de VVD haar betoog startte: "Mooie woorden", aldus mevr. Efdé, "maar daar krijg je geen sluitend meerjarenperspectief mee. Het hoop-gehalte is erg hoog en er zijn nog veel onzekerheden." Ze was kritisch over het college dat zegt dat er weinig ruimte is voor nieuw beleid en dat we terughoudend moeten zijn. De VVD-fractie vindt het onthutsend dat het college dan wel komt met de wens om kunstgrasvelden in Burgum en Hurdegaryp te realiseren." Ze was namens haar partij ook niet gelukkig met het plan van het college om de Algemerne Reserve aan te spreken om de begroting sluitend te krijgen: "Dit vindt onze fractie een zwaktebod en een slechte zaak." Ze wees erop dat de raad beslist over geld dat van de burgers is opgeëist. En zij vroeg dus om financiële degelijkheid en zorgvuldigheid.

"We hebben een visie en die is realistisch"
"Van GrienLinks wordt wel beweerd dat we luchtfietsers en dromers zijn", aldus woordvoerder Dirk van der Wal, "maar we hebben een visie en die is realistisch. We staan voor groen en sociaal, sociaal voor mensen die geen werk hebben , voor de mensen die hulp in de huishouding nodig hebben, voor mensen die voor 'bed, bad en brood' in aanmerking moeten komen. Economie wordt te beperkt uitgelegd: een kettingbotsing is goed voor de economie, nieuw auto's, herstel, werk, maar ook leed. Het perspectief van de gemeente is slecht en de laatste berichten zijn nog slechter en om dan veel geld uit te geven aan kunstgrasvelden is niet realistisch. Dus: wees realistisch voor nu en voor de lange termijn."

"Dat wat u zaait, dat zult u oogsten"
Het was het citaat uit de Bijbel, uit Galaten om precies te zijn, waarmee Douwe Hooijenga namens de CU zijn betoog opende. En hij voegde er de volgende zinsnede aan toe: "Soms moeten om tot bloei te komen en vrucht te dragen oude ranken worden weggesnoeid." Hij refereerde aan de titel van het collegeprogramma 'fan âld tinken nei nij dwaan': "Dat nije dwaan, daar zijn wij helemaal voor. Nieuwe initiatieven, pilots, experimenteren. De veranderingen in onze samenleving gaan zo snel, dat daar nauwelijks meer op voor te bereiden valt en dat vraagt om sneller inspelen en handelen." Hij kwam nog even terug op zijn opening: "Je kan", aldus Douwe Hooijenga, "alleen oogsten wat je gezaaid hebt en dus zullen we moeten blijven zaaien. Niets doen is in ieder geval voor ons geen optie." Hij had nog wel een mooie en zinvolle ombuiging in petto met: "Geen participatie samenleving, maar een cooperatie samenleving, niet voor en vanuit het individu, maar voor de ander vanuit dienstbaarheid, waarin winstoptimalisatie niet het doel is, immers, geld is een middel en kan nooit een doel zijn." En, helemaal in stijl en naadloos aansluitend bij zijn betoog, eindigde Douwe Hooijenga met een laatste Bijbelcitaat: "Zet je in voor de bloei van de stad waar je gezonden bent, want de bloei van de stad is ook jullie bloei."

"At ik baas wie giene wy no om kofje"
Dat statement kon van niemand anders zijn dan van Hessel Bouma van GBT. Hij had een editie van de LC meegenomen en citeerde daar zo nu en dan uit, maar dan wel degelijk met een persoonlijke twist. In feite deed hij niet anders dan relativeren: het nieuws uit de krant, "wat in ellinde", afzetten tegen de problemen hier. "In grut ferskil", aldus Bouma die het had over aardbevingen, maar ook over bootvluchtelingen, over de Nederlandse Bank, maar ook over de gaten in de Simen Halbesmawei en de kleine scholen. "Wat in nijs en wy sitte hjir, at ik de baas wie soe'k sizze: wy geane om kofje."

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal


Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.5%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.5%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.4%
Geen mening  
28.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!