Account
Logo
Zoeken
8.9 °C

Rechter tegen boer: U kunt geen dieren houden

ma 15 juni 2015, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Het is alweer even geleden dat hobbyboer Jan Postma (78) uit Augustinusga twee keer vlak achter achter elkaar voor de rechter moest verschijnen. Op 20 mei vorig jaar zat de Stynsgeaster tegenover de economische politierechter omdat hij zijn dieren verwaarloosd zou hebben. Tijdens verschillende controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was gebleken dat de beesten van Postma, paarden, pony's, geiten, honden, op vervuilde ligplaatsen stonden en te weinig voer kregen.

Hoewel hij niet de indruk had dat Postma de dieren moedwillig verwaarloosde, het was meer een kwestie van boven het hoofd groeien, bepaalde de rechter dat de hobbyboer de komende jaren geen 'grote' dieren -paarden, honden, pony's, geiten- mocht houden. Een kleine maand later, op 14 juli 2014, rolde er een veel pittiger vonnis uit de bus. De Stynsgeaster stond terecht voor verboden wapenbezit, hij had een uzi en een pistool. De aanklacht luidde verder 'het voorbereiden van een moord of doodslag' en het bezit van een hennepkwekerij. Hij werd veroordeeld tot dertig maanden cel waarvan tien voorwaardelijk. Postma zit die straf momenteel uit.

Twee zaken konden vorig jaar niet behandeld worden, daarvoor moest Postma zich maandag alsnog bij de rechter melden. Het ging weer om verwaarlozing van een aantal dieren. Postma is nog steeds verbolgen over de manier waarop hij werd aangehouden. Omdat hij mogelijk vuurwapengevaarlijk was, was er een arrestatieteam op hem af gestuurd. En hij vindt het erg dat hij zijn dieren is kwijtgeraakt. 'Die dieren waren mijn alles. De paarden en de honden had ik echt een band mee', zei de hobbyboer.

Sinds 19 maart vorig jaar zit hij in de Marwei. Inmiddels zou zijn woning zo goed als onbewoonbaar zijn. Hoe het moet als hij weer vrijkomt, is niet duidelijk. Voor Postma zelf is het een uitgemaakte zaak: als hij geen dieren mag houden, dan hoeft het voor hem allemaal niet meer. 'Zonder dieren heb ik geen toekomst meer', zei hij tegen rechter Marc Brinksma. Wat hem betrof is het fout gegaan toen hij gedwongen moest verhuizen van Kootstertille naar Augustinusga.

Toch eiste officier van justitie Sybren Buist nogmaals een verbod op het houden van dieren in combinatie met een week cel voorwaardelijk. Dat ging de rechter iets te ver. Brinksma vond dat hij de Stynsgeaster niet nog een keer een verbod op het houden van dieren op moest leggen als dat al een keer was gebeurd. Bovenop de veroordeling van vorig jaar paste niet nog eens een nieuwe straf, vond de rechter. Hij hield het bij een schuldigverklaring zonder straf. Brinksma was overtuigd van de goede bedoelingen van Postma, maar de zorg voor dieren moet hij eigenlijk niet meer op zich nemen. Het loopt hem te snel over de schoenen. 'Ik denk dat u heel snel teveel dieren houdt en dat lukt u niet', aldus de rechter.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten


regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal