Account
Logo
Zoeken
6.5 °C
© Geurt P. Maassen van den Brink |  Het was inmiddels alweer het 25-jarig jubileum van het Openluchtspel bij de school

Holdersnest speelt Oproer op e Swarte Draeck

zo 14 juni 2015, 22.16 uur

HARKEMA - Zaterdagavond 13 juni werd op het plein van O.B.S ’t Holdersnêst het openluchtspel “ Oproer op ’e Swarte Draeck” opgevoerd door de kinderen van groep 8. Het was dit jaar de vijfentwintigste keer dat de kinderen van groep 8 op het plein een openluchtspel opvoerden.

Mede door de inzet van vele vrijwilligers en sponsors is het de school weer gelukt dit openluchtspel te realiseren. Het stuk is geschreven door de leerkrachten van de school en ook de liedjes zijn zelf gemaakt.

Het toneelstuk speelt zich af net voordat Cristoffel Columbus in 1492 Amerika heeft ontdekt. Reder Bontekoe en zijn vrouw zijn erin geluisd door de reders Doeksen, Smits en Boskalis. De familie Bontekoe wordt uit hun huis gezet door de dominee en hun zoon Jan belandt in de gevangenis. Hier ontmoet hij medegevangene Spinoza. Alle gevangenen mogen meevaren met het schip de Swarte Draeck en zullen dan na 3 jaar hun vrijheid terugkrijgen. Spinoza en Jan gaan mee op het schip. Spinoza beweert dat de aarde niet plat is maar rond en dat ze via de Westelijke route naar Indië kunnen varen. Onderweg komen ze een vissersbootje tegen waar Douwe in vaart. Ze denken dat Douwe een piraat is en schieten de mast kapot. Douwe raakt stuurloos en belandt in Amerika bij de Maya’s.
Na een lange tocht komt ook het schip de Swarte Draeck in Amerika bij de Maya’s aan. De Maya’s denken dat Spinoza een god is en eren hem. De gevangenen van het schip de Swarte Draeck stelen alle goud van de Maya’s. Ze laten de kapitein en stuurman van het schip achter bij de Maya’s en varen terug naar Holland met al het goud.

De gevangen zijn nu vrij en heel rijk. Jan Bontekoe stuurt de reders Doeksen, Smits en Boskalis een brief waarin staat dat het schip met de kist met goud onbewaakt in de haven ligt. De reders stelen de kist maar hierin zit schout Arie verstopt. De reders worden opgepakt door twee schouten. De dominee, die een deel van het geld zou krijgen, wordt ook opgepakt door de schouten en de reders en de dominee belanden in de gevangenis. Reder Bontekoe en zijn vrouw zien dan hun zoon Jan weer terug. Jan is nu rijk en ze krijgen hun huis terug. Eind goed,al goed!

De kinderen van groep 8 speelden allemaal fantastisch en het publiek heeft genoten van een prachtige voorstelling. Na afloop van het stuk volgde er een groot applaus voor de spelers en kon op het plein worden nagepraat en gedanst onder het genot van een hapje en een drankje met muziek van DJ Repke.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!