Account
Logo
Zoeken
8.9 °C

Foto: Binne Kramer | Voorzitter Wijnand Kelders van vv Hardegarijp spreekt in een gloedvol betoog de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel toe

Raad staat achter kunstgras in Tytsjerksteradiel

za 13 juni 2015, 14.15 uur

BURGUM - Ze liggen er nog niet, er kan nog niet op gevoetbald worden, maar de realisatie van kunstgrasvelden in Burgum en Hurdegaryp, is na de raadsvergadering van donderdag wel een stuk dichterbij gekomen. Voorafgaand aan de eigenlijke raadsvergadering mochten de voorzitters van vv Hardegarijp en vv Bergum, de heren Wijnand Kelders en Joop de Vries, de raad toespreken over het zo langzamerhand toch wel heikele punt: keunstgers (Joop de Vries), dan wel kunstgras (Wijnand Kelders).

De twee hielden beiden een gloedvol en uitstekend onderbouwd betoog over wat dan in politiek jargon 'nut en noodzaak' heet. En die beide aspecten zijn, volgens de beide voorzitters, meer dan duidelijk aanwezig in dit verhaal. Kelders benadrukte in zijn met de nodige subtiele humor doorspekte verhaal met name de maatschappelijk betrokkenheid van zijn vereniging, waarbij hij tevens wees op de ingevoerdeof nog in te voeten continueroosters van het basisonderwijs.

"Wij", aldus Kelders, "moeten die kinderen opvangen en dat gaat niet lukken bij de huidige omstandigheden. Hij nodigde en passant de raadsleden uit om met eigen ogen te komen kijken op een zaterdag wat zich daar allemaal afspeelt op sportpark De Warren in Hurdegaryp. Ook de sportbehoefte van het Tjalling Koopmans College haalde hij aan als verzwarende factor in het kader van de behoefte aan uitbreiding van de accommodatie. Een meer dan duideijk verhaal. De vragen van de raad gingen, uiteraardzou je bijna zeggen, met name over de financiële aspecten vanbijvoorbeeld een vorm van 'onderverhuur'. Maar daar was Kelders gauw mee klaar: "Wij gaan voor samenwerking, wij zitten niet te denken aan een 'verdienmodel'.

Zijn confrater Joop de Vries legde luid en duidelijk uit waar de (voetbal)schoen zo langzamerhand begint te wringen op het Koningsland. Hij hield de raad voor dat er op een normale zaterdag zo'n 1100 Burgumers betrokken zijn bij het voetbalgebeuren. "Wij hebben daarmee", hij hield zijn betoog tegen zijn gewoonte in in het Nederlands, maar het was er niet minder duidelijk om, "een belangrijke maatschappelijke functie. Wie beweegt die leeft en dat geldt voor oud en jong. Maar om onze functie optimaal te kunnen uitoefenen, komen wij accommodateruim te kort. Met een kunstgrasveld en een oefenhoek zouden wij veel meer kunnen doen. Ik zou dan ook de raadsleden 'die niet zoveel met voetbal hebben' willen vragen het belang wat ik heb geschetst nog eens goed te willen overwegen."

Hij pleitte voor een, wat hij noemde, sterke positionering opdat Bergum een parel wordt tussen Drachten en Leeuwarden. Het was onuitgesproken, maar wel degelijk duidelijk dat de meerderheid van de gemeenteraad onder de indruk was van het gezamenlijk betoog van de beide voorzitters, eigenlijk drie, want Joop de Vries vertegenwoordigde deze ochtend ook zijn collega Age Kramer van BCV. Dat bleek 's middags toen er inhoudelijk gediscussieerd over dit punt in wat in feite een soort algemene beschouwingen zijn over de Perspectief Nota, waar de verschillende beleidsterreinen onder de loep worden genomen.

De fracties aan het woord:
Alle fracties kwamen aan het woord over het punt kunstgras. De PvdA was positief met een duidelijke 'maar', maar die restrictie was niet zo groot dat de fractie het voorstel om in ieder geval door te gaan met de plannen inzake het kunstgras, afwees. Het CDA was zonder meer positief gestemd over de plannen, waar GrieLinks tegen was: te veel financiële onzekerheid: "Net dwaan dus", aldus woordvoerder Dirk van der Wal.

Ook de VVD was bij monde van Lidewij Bergsma tegen de plannen: "Wie kan er tegen zijn", begon ze lichtelijk cryptisch haar betoog, maar in het vervolg daarvan werd duidelijk dat haar fractie tegen was, met name vanwege de financiële gevolgen. "Een luxe wens", aldus Bergsma, "maar niet haalbaar." De Christen Unie "is der noch net út", betoogde woordvoerder Hooijenga, "wy fine it tige lestich." De FNP bevond zich, aldus woordvoerder Binne de Vries, "yn in spagaat. En dat docht sear", aldus De Vries, "ik bin net sa linich." Toch was de FNP, ondanks de verzuchting 'wat is wiisheid', voor de ingezette koers. Dat gold ook voor GBT, bij monde van inval-voorzitter Hessel Bouma, die wel vond dat andere dorpen zouden moeten kunnen meeprofiteren van de accommodatie-aanpassingen.

Wethouder Doeke Fokkema, hij heeft sport in zijn portefeuille, drong, gezien de toch gerede twijfel die hij bij sommige fracties proefde, aan op duidelijkheid: "Dan kinne wy fierder", aldus Fokkema, "at wy no gjin dúdlikheid skeppe, rinne wy speak." En dus werden de PvdA en CU gemaand om zich duidelijker uit te spreken. Dat gebeurde na de nodige aarzeling van de beide partijen en dus:"Wy kinne fierder", aldus een duidelijk tevreden wethouder.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost