Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

Gebroken been bij ruzie tentfeest: werkstraf

vr 12 juni 2015, 21.00 uur

LEEUWARDEN - Het liep gigantisch uit de hand, op 5 juli vorig jaar tijdens het Gigantenfestival in Âldtsjerk. In de feesttent werd de WK-wedstrijd Nederland – Costa Rica vertoond. De wedstrijd eindigde in 0-0, Nederland won de strafschoppenserie met 4-3. De sfeer was behoorlijk gespannen omdat een groepje elke keer als er een doelpunt viel met bier gooide, tot grote ergernis van andere bezoekers van de feesttent.

Toen een meisje een glas bier boven het hoofd van iemand uit de groep biergooiers leegde, ging het mis. Er ontstond een schermutseling, waarbij iemand uit de 'anti-biergooi groep' op de grond belandde en zijn been brak. Twee Marrumers, 21 en 24 jaar, zaten vrijdag tegenover rechter Nynke Vlietstra op verdenking van openlijke geweldpleging. Een groot aantal getuigen had verklaard dat de twee direct en indirect verantwoordelijk waren voor het gebroken been.

De 21-jarige zou bovenop het slachtoffer zijn gedoken, waarna zijn dorpsgenoot de man nog een trap zou hebben gegeven. De oudste van de twee zei dat hij helemaal niets met het gevecht te maken had. Hij was naar een snackbar gegaan en zou totaal niet hebben gemerkt dat er iemand gewond was geraakt. De andere verdachte zou slechts geprobeerd hebben de gemoederen te sussen. Daarbij was hij op de een of andere manier op zijn 'smoel' gegaan.

De rechter hield vast aan de getuigenverklaringen. Zij ging er vanuit dat de 21-jarige het slachtoffer had vastgepakt en vervolgens bovenop de man was gevallen, waarna het slachtoffer zijn bovenbeen brak. Vlietstra achtte ook bewezen dat de 24-jarige het slachtoffer heeft geschopt. De gevolgen waren ernstig. Het slachtoffer heeft tot april van dit jaar niet kunnen werken. Hij hoopt in augustus weer volledig aan het werk te kunnen.

De rechter besliste dat de verdachten een schadevergoeding van ruim 6000 euro moeten betalen, daarvan is meer dan de helft -3500 euro- smartengeld. Vlietstra rekende het tweetal zwaar aan dat ze met hun ontkennende houding geen verantwoordelijkheid namen voor wat ze hadden gedaan. De Marrumers kregen allebei een werkstraf van 180 uur en een celstraf van 30 dagen waarvan 28 voorwaardelijk. Ze hebben al twee dagen in voorarrest gezeten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk