Account
Logo
Zoeken
8.3 °C

Drachtster (25) 'van de regen in de drugs'

do 11 juni 2015, 17.30 uur

LEEUWARDEN - 'Ik zat in een dip', zei een 25-jarige Drachtster donderdag tegen politierechter Lieme Wijma. Dat was nog redelijk zwak uitgedrukt, in ruim een jaar tijd had de Drachtster zich schuldig gemaakt aan maar liefst veertien strafbare feiten, van het rijden met een ongeldig rijbewijs tot het stelen van een boottrailer inclusief boot. De man was van het pad geraakt nadat hij zijn baan was kwijtgeraakt. Hij zocht zijn heil in de drank en de drugs.

Daarna begaf hij zich maandenlang van het ene naar het andere delict. De 'wake up call' was een auto-ongeluk, waarbij hij met zijn auto tegen een boom was gereden. Daarna had hij hulp gezocht bij de verslavingszorg. Voor zijn financiële problemen was hij naar een bewindvoerder gestapt. Maar hij moest zich nog wel voor de rechter verantwoorden voor de vele misstappen die hij had begaan.

Het was een gevarieerd rijtje: de Drachtster had gestolen fietsen geheeld, hij had een zeilboot met trailer gestolen en vervolgens ook nog een aanhangwagen, hij had tot vier keer toe zonder geldig rijbewijs achter het stuur gezeten, hij had met drank op in de auto gezeten en hij had zich schuldig gemaakt aan drugsbezit (3 xtc-pillen). In september 2013 trof de politie een hennepkwekerij aan in zijn woning. Op dat punt werd hij vrijgesproken omdat de politie onterecht bij de woning van de Drachtster naar binnen was gegaan.

De wijkagent had gehoord dat de verdachte in vuurwerk handelde, maar dat vond de rechter te weinig om dan maar zijn woning te doorzoeken. 'Van de regen in de drugs', was het eerste wat in officier van justitie Theorine Scholte te binnen schoot toen zij het dossier doorlas. 'Het hele dossier is een optelsom van een treurige, trieste fase in uw leven', aldus Scholte. Zij vorderde een werkstraf van 180 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De rechter maakte er 150 uur van, plus de drie maanden voorwaardelijk. De Drachtster blijft voorlopig onder toezicht van de verslavingszorg.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid




regionaal nieuws

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt

regionaal nieuws

Dieselolie op A7: kilometers lange file

Dieselolie op A7: kilometers lange file


ondernemend nieuws

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over