Account
Logo
Zoeken
3.6 °C

Faillissementsfraude: Jouke Brander langer vast

di 9 juni 2015, 9.23 uur

BURGUM - De FIOD heeft maandag twee mannen en twee vrouwen aangehouden voor betrokkenheid bij stelselmatige faillissementsfraude. Het gaat om een 46-jarige vrouw uit gemeente Heerenveen, een 54-jarige vrouw uit gemeente Appingedam, een 54-jarige man uit Noordenveld en een 71-jarige man uit gemeente Opsterland. Vrijdag hield de FIOD al de 55-jarige bouwondernemer Jouke Brander uit de gemeente Leeuwarden aan. Hij is maandag door de rechter-commissaris in Zwolle in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Tekort in boedel circa 2.5 miljoen euro
De verdachten waren betrokken bij meerdere faillissementen waarin vermoedelijk faillissementsfraude zou zijn gepleegd. Het gaat dan om het niet verstrekken van (volledige) informatie aan de curator en vermoedelijke onttrekkingen aan de boedel. Het tekort in de boedel van de faillissementen die onderwerp van onderzoek zijn, is circa 2.5 miljoen euro.

Vermoedelijke werkwijze verdachten
Het onderzoek richt zich op een serie van drie opeenvolgende faillissementen waarin steeds hetzelfde bouwproject een rol speelt. Het gaat om de bouw van een complex appartementen en bijbehorende garages in Assen. Het eerste bedrijf begon aan de bouw van het complex. Het bedrijf factureerde daarvoor aan de opdrachtgever van de bouw en die betaalde ook.

Het vermoeden is dat het bedrijf na enkele maanden de facturen niet meer verstuurde. Een nieuw bedrijf deed dat, terwijl het eerste bedrijf nog steeds aan het bouwen was. Doordat het eerste bedrijf wel kosten maakte voor de bouw, maar geen inkomsten meer had doordat de opdrachtgever nu betaalde aan het nieuwe bedrijf, is een faillissement van het eerste bedrijf onvermijdelijk geworden. Dat faillissement volgt dan ook, de schuldeisers hadden het nakijken. Opvallend is dat hetzelfde vervolgens nog twee keer gebeurde met steeds weer nieuwe bedrijven.

Faillissementsfraude is ernstig
Wanneer de boedel van een failliet bedrijf wordt weggesluisd, worden de schuldeisers extra benadeeld. Zonder administratie is het voor curatoren bovendien moeilijk om de belangen van schuldeisers te behartigen. Het handhaven van de ‘spelregels’ bij het afwikkelen van een faillissement is een van de pijlers voor een gezond financieel economisch stelsel.

De FIOD doorzocht vrijdag zes woningen in de gemeenten Leeuwarden, Tytsjerksteradiel, Opsterland, Appingedam, Noordenveld en Heerenveen. Er is behalve beslag op administratie, ook beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, boten en auto's.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten


regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette


regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval