2.2 °C

De Readtsjes na thriller uitgeschakeld

di 26 mei 2015, 13.45 uur

DE WESTEREEN - Zwaagwesteinde is er pinksterzondag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de nacompetitie voor promotie naar de 2e klas. Na de 1-0 uitnederlaag van vorige week wisten De Westereenders thuiswedstrijd tegen Udiros met 2-1 te winnen. De gasten uit Nieuwehorne wisten de strafschoppen echter net iets beter te nemen zodat zij nu tegen Olyphia kunnen spelen om een plaats in de 2e klas.

De onder ideale weersomstandigheden voor 500 toeschouwers gespeelde wedstrijd begon zeer slecht voor de thuisclub. Vlak voor de wedstrijd moesten middenvelders Tjitze van der Land en Anne Olivier afhaken waardoor Wessel Wiersma na lange tijd afwezig te zijn geweest door werkomstandigheden en de langgeblesseerde Lieuwe de Roos direct vol aan de bak moesten. Door deze omzettingen kon de thuisclub maar moeilijk het juiste ritme vinden en hier profiteerde Udiros direct van.

Na 13 minuten sloeg het koningskoppel van de gasten toe toen Marten Jetze Kuperus goed doorging op de rechter flank en zijn maatje Jorrit Heida een niet te missen kans bood wat de 0-1 betekende. Hierna was Zwaagwesteinde even helemaal de weg kwijt en verzaakten de Udiros voorwaartsen de wedstrijd voortijdig te beslissen. Nadat Zwaagwesteinde doelman Klaas Atema met een schitterende redding een schot van Kuperus onschadelijk had gemaakt volgde in de 30e minuut de eerste kans voor de thuisclub. Na een snelle verre uittrap van Atema kon de snelle Jan Eisma op links doorgaan en zag hij zijn inzet via Udiros doelman Mark Stobbe net naast gaan. Hierna kwam de thuisclub beter in de wedstrijd en wist het de bezoekers onder druk te zetten zonder tot hele grote kansen te komen.

Ook in de 2e helft een drukkend maar zonder veel overleg spelend Zwaagwesteinde, wat wel voor dreiging in het strafschopgebied en veel corners zorgde maar de echte grote kansen bleven aanvankelijk uit. De snelle uitvallen van Udiros waren minstens zo gevaarlijk. In de 67e minuut viel de gelijkmaker toen een vrije trap van Jan Eisma niet goed door de Udiros verdediging werd verwerkt en in de scrimmage die daarop volgde was het de tot op dat moment totaal niet in de wedstrijd zittende goaltjesdief Peter Jan Schuts die op de goede plaats stond om de bal binnen te werken 1-1. Hierna speelde de ploeg van trainer Henk Buning alles of niets en ging ook laatste man Henk van der Wal steeds vaker mee naar voren.

Zo ontstond een spectaculaire open wedstrijd waarin het alle kanten uit kon, grote kansen voor de Udiros spitsen waarbij de verdediging van Zwaagwesteinde soms met kunst en vliegwerk het doel schoon wisten te houden maar ook een schot van Jan Eisma dat via de bovenkant lat overging. In de 83e minuut wisten de hardwerkende Readtsjes toch nog de 2-1 te forceren, Henk van der Wal kreeg een vrije trap te nemen maar schoot tegen de Udiros muur, in de rebound kon Henk nog een keer schieten en nadat de stofwolken waren verdwenen, die ontstonden na de daaropvolgende scrimmage in het strafschopgebied, bleek dat de bal in het doel van Udiros was beland 2-1. In de laatste 10 minuten van de reguliere speeltijd was Zwaagwesteinde nog dicht bij de 3-1 via, de weer goed spelende, Wim van der Bijl en in blessuretijd middels een vrije trap van Peter Jan Schuts maar ook Udiros was nog dicht bij een treffer toen Douwe Jense in de 88e minuut de paal trof.

De daarop volgende 30 minuten verlenging waren slopend voor beide partijen. In de 1e helft van de verlenging had Jan Eisma nog een zeer goede kans maar hij zag zijn goede actie niet beloond. Hierna was de thuisclub op en nam Udiros het heft weer in handen maar ook zij waren te vermoeid om nog een beslissing te forceren zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen in deze thriller. Zwaagwesteinde doelman Klaas Atema was kansloos bij alle 5 door Udiros genomen penalty’s, aan de thuisclub kant was het uitgerekend uitblinker Gerrit van der Wal die overschoot en als enige miste zodat de mannen uit Nieuwehorne zich wisten te plaatsen voor de finale wat gezien de wedstrijd niet onverdiend was omdat zij verzorgder speelden en meer kansen wisten te creeren dan de thuisclub die het van opportunisme en inzet moest hebben. Voor Zwaagwesteinde misschien een wat teleurstellend einde van een meer dan geslaagd seizoen waar de doelstelling handhaving was en men vooraf nooit had verwacht dat men de nacompetitie zou halen. De spelers, begeleiding en zondagcommissie kunnen trots zijn op wat men de afgelopen jaren hebben bereikt waarbij, gezien de zeer grote publieke belangstelling deze middag, weer eens werd aangetoond dat het zondagvoetbal nog steeds volop leeft in Zwaagwesteinde en omgeving.