9.1 °C

Doek valt voor VIOD

zo 24 mei 2015, 17.43 uur

KOLLUMERSWEACH - Zaterdag stond de finale in de nacompetitie voor promotie/degradatie op het programma tegen Friese Boys. De eerste wedstrijd in Driezum werd er door beide ploegen niet gescoord, dus alles lag nog open. Helaas verloor VIOD deze onderlinge strijd van Friese Boys en zo herhaalt de geschiedenis zich wederom voor VIOD.

De geschiedenis herhaalt zich voor VIOD: In het seizoen 2009/2010 werd VIOD kampioen in de vierde klasse B. Dat seizoen daarna eindigde de promovendus op een verdienstelijke vierde plaats met als toetje de tweede periode. Het tweede seizoen in de derde klasse eindigde men op doelsaldo op de 12de plek, wat nacompetitie betekende. Die verloor VIOD destijds van WTOC. Zo ging VIOD na twee seizoenen de vierde klasse weer in. In die vierde klasse (seizoen 12/13) verloor VIOD geen enkele wedstrijd en werd fluitend kampioen. Het eerste seizoen wederom in de derde klasse eindigde VIOD achter kampioen Hardegarijp en nr. 2 Be Quick Dokkum op een mooie derde plek.

VIOD ging vorig seizoen in de nacompetitie voor promotie de strijd aan met Nijland, deze wonnen de blauwhemden. In de finale was Rijperkerk op het einde net iets te sterk voor VIOD, dus bleef VIOD derde klasser. Afgelopen seizoen speelde VIOD te wisselvallig met als resultaat dat VIOD wederom nacompetitie moest spelen, maar nu jammer genoeg voor lijfsbehoud, en dan nog wel met een puntenaantal van 35 uit 26 wedstrijden. Wat in bijna alle ander competities minimaal handhaving betekende.

VIOD moest het onder andere doen zonder de geblesseerde Ruben Roodhart en de geschorste Roelof van der Veen. VIOD begon weifelend aan de wedstrijd en Friese Boys was de bovenliggende partij. Friese Boys werd een paar keer zeer gevaarlijk vanaf links, en Rutger Atema van VIOD moest een aantal keer handelend optreden. Kort hierna ging René van der Veen in het strafschop gebied met een sliding naar de bal, en kreeg volgens de leidsman de bal tegen de hand. Strafschop oordeelde de man in het zwart. Erik Hilboezen nam zijn verantwoordelijkheid en schoot de strafschop vol op de paal. Hier kwam VIOD in een paar minuten tijd goed weg.

Na deze wapenfeiten van Friese Boys kroop VIOD wat uit haar schulp. Een goed lopende aanval over rechts eindigde bij Sjoerd Visser, die de bal hard op de snel uitkomende Auke Hoekstra schoot. Een goed genomen vrije trap van Erik van der Veen ging via Hoekstra tegen de lat en sprong het veld weer in, Sjoerd Visser legde de bal goed terug op Bauke Visser, deze kon de bal net niet de beslissende tik meegeven en zo bleef het 0-0. Dit leek ook de ruststand te gaan worden, ware het niet dat net voor rust Jelmer Visser in het strafschopgebied van Friese Boys onderuit werd getrokken. Strafschop. Waar Jelmer Visser zijn laatste strafschop miste tegen RWF, schoot hij deze feilloos binnen en ging VIOD met een 0-1 voorsprong de rust in. Wat er in de eerste vijf minuten na rust gebeurde, leidde de degradatie in. VIOD stond te ver van de directe tegenstander vandaan en begon zeer slap aan de tweede helft. Hier nam Friese Boys gretig gebruik van.

Eerst was het Arjan Bosma die vrijstaand in de zestien van VIOD de 1-1 aantekende. Nog niet eens van der schrik bekomen lag de 2-1 er ook al in, door de man van de gemiste penalty, die zo zijn gram haalde. VIOD wist wat ze moesten doen en gingen vol op de aanval, maar eigenlijk lukte er weinig meer. Nog een paar hachelijke momenten voor de goal van Friese Boys, maar het stokte bij VIOD en het geloof ebde weg. Er waren bij VIOD teveel spelers die in deze tweestrijd tegen Friese Boys hun niveau niet haalden en daardoor degradeert VIOD wederom naar de vierde klasse B en promoveert Friese Boys naar de derde klasse B. VIOD feliciteert de equipe van Jaap Visser wenst heel Friese Boys volgend seizoen veel succes in de mooie derde klasse. De druiven zijn zuur voor VIOD, maar de blauwhemden moeten het volgend seizoen onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Anton van Zwol weer proberen in de vierde klasse.