Account
Logo
Zoeken
3.5 °C

Officier: schaf glaswerk in uitgaansleven af

do 21 mei 2015, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Als het aan officier van justitie Amrah Hertogs ligt, dan worden drankjes in het uitgaansgelegenheden voortaan in plastic glazen of iets een ander onbreekbaar materiaal geschonken. In elk geval niet meer in glas. 'Ik verbaas mij nog steeds over dat er glas wordt gebruikt in het uitgaansleven', zei de officier in de strafzaak tegen een 25-jarige Drachtster. Als er eind april 2012, in de -toen nog- Koninginnenacht, in een café in Heerenveen bier in plastic was geschonken, dan had de Drachtster donderdag waarschijnlijk niet tegenover politierechter Jolanda Lootsma gezeten.

En een van de andere stapgasten had het Heerenveense café hoogstwaarschijnlijk ongeschonden verlaten. Dat was nu niet het geval. De Drachtster had iemand een glas recht in het gezicht gegooid. Het glas ging kapot, met als gevolg heftig bloedende verwondingen bij het slachtoffer. De man vierde gekleed in een ludiek Obelix-pak zijn vrijgezellenfeestje, samen met een stel vrienden. De Drachtster was geïrriteerd geraakt doordat de groep erg aanwezig was en wild in het rond danste. De dansende feestvierders zouden een paar keer tegen hem en zijn vrienden op zijn gebotst.

Hij had het slachtoffer eerst al een klap en een trap gegeven. Daarna was hij weggelopen, waarop hij alsnog een glas bovenhands richting de groep gooide. Het slachtoffer raakte gewond aan de wenkbrauw, de neus en het ooglid. Het had gemakkelijk anders en nog veel ernstiger kunnen aflopen, constateerde de officier. De zaak was erg oud en dat lag deze keer niet aan het Openbaar Ministerie. De dader was dezelfde avond herkend op de beelden van de bewakingscamera. Hij kreeg meteen bezoek van de politie, maar hij was niet thuis.

Na een telefoontje van de politie zei hij toe dat hij zich zou melden. Hij bleef vervolgens anderhalf jaar onder water, pas in november 2013 werd hij aangehouden. Hoogst opmerkelijk, vond de rechter. De Drachtster zei dat er problemen in zijn privéleven hadden gespeeld. Door met een glas in een vol café te gooien, had hij volgens Lootsma de aanmerkelijke kans voor lief genomen dat hij iemand ernstig zou kunnen verwonden.

De rechter achtte een poging tot zware mishandeling bewezen. Vanwege het strafblad en de ernst van het feit was wat Lootsma betrof een werkstraf een gepasseerd station. Zij veroordeelde de Drachtster tot een celstraf van drie maanden, dezelfde straf was ook door de officier geëist. De man moet 1000 euro smartengeld aan het slachtoffer betalen en nog eens 364 euro voor door bloed geruïneerde kleding en andere kosten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten


regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette


regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval