Account
Logo
Zoeken
8.9 °C

'Stof op de meter' – geen stroom gestolen

wo 20 mei 2015, 19.30 uur

LEEUWARDEN - Het leek heel wat: een hennepkwekerij met maar liefst 438 planten is niet niks. Maar dat aantal was schromelijk overdreven zei een 28-jarige inwoonster van Ternaard woensdag tegen politierechter Fred Sieders. Ze had een wietkwekerijtje van zo'n 30 tot 40 planten gehad, maar er was iets misgegaan met de tijdschakelaar die het licht moest regelen. Dus had ze besloten om hennepstekjes te kweken en die voor 1,50 per stuk door te verkopen. Die ruim vierhonderd planten waren niet groter dan een paar centimeter.

Maar ze moest wel het hennepafval kwijt en daar was ze de mist in gegaan. De politie zag haar in de vroege ochtend van 10 november in haar brommobiel rondrijden in de haven van Holwerd. Toen ze werd aangesproken, klapte ze ook meteen uit de school. 'Ik ben zo eerlijk mogelijk geweest', zei de Ternaardse tegen de rechter. Ze bekende dat ze zo vroeg op pad was om hennepafval in vuilcontainers te dumpen. Ze moest mee naar het bureau.

Ze zei dat ze met de inkomsten uit de hennepteelt het opknappen van haar huisje wilde bekostigen. Toen de politie nadat de vrouw was opgepakt een kijkje bij de woning nam, werd de deur opengedaan door de 33-jarige vriend van de bewoonster. Die wist van de plantage af, hij zei dat hij weleens een trafo had vervangen. De rechter ging er vanuit dat hij meer had gedaan. Bij de politie had de man, woonachtig in Amsterdam, gezegd dat hij had geholpen met het opzetten van de plantage.

Hij had zich vooral beziggehouden met het aanleggen van de elektra. Daar was ook nog wel wat om te doen geweest. Liander stuurde een naheffing van ruim 700 euro, terwijl er nauwelijks meer stroom dan normaal was gebruikt. Het grootste deel van dat bedrag -meer dan 600 euro- stond dan ook voor voorrij- en administratiekosten. De vrouw heeft inmiddels bericht gekregen dat ze het geld terugkrijgt van Liander. De rechter achtte dan ook niet bewezen dat zij en haar vriend de elektriciteitsmeter hebben gemanipuleerd om illegaal stroom af te tappen.

Er was wel iets met de verzegeling van de meter, maar de rechter las in het dossier dat er een dikke laag stof op lag. Dat terwijl de Ternaardse er pas een paar maanden woonde. Daaruit concludeerde Sieders dat als er al met de meter was geknoeid, dat dat gebeurd moest zijn voor de Ternaardse de woning had betrokken. Voor het aanwezig hebben van de hennep kregen zij en haar vriend een werkstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk, met als dikke stok achter de deur een extra lange proeftijd van drie jaar. Daar konden ze beide verdachten zich wel in vinden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost