Account
Logo
Zoeken
5.1 °C

Verzamelaar oorlogsspul moet voorzichtig zijn

wo 6 mei 2015, 18.00 uur

LEEUWARDEN - Al vanaf zijn elfde verzamelt een 41-jarige Dokkumer spullen uit de oorlog, van persoonsbewijzen tot wapens. Hij verzamelt niet alleen, hij handelt er ook in. Maar het is uitkijken geblazen, veel spullen – bijvoorbeeld wapens, onderdelen van wapens en granaten- zijn bij de wet verboden. De politie is al vaker bij de Dokkumer langs geweest en hij heeft ook al eens een stevige voorwaardelijke straf gekregen omdat hij de Wet Wapens en Munitie had overtreden. Toen hij begin vorig jaar weer spullen op Marktplaats te koop had aangeboden stond de politie opnieuw voor de deur.

En het was weer foute boel: de Dokkumer had materiaal in huis dat verboden was. De politie vond een aantal ontstekers, een mortiergranaatje, een brisantgranaat en een aantal magazijnen van wapens. Stuk voor stuk verboden. Woensdag, net op de dag na bevrijdingsdag, moest hij zich voor de rechter verantwoorden. Het was allemaal 'oud spul', zei de Dokkumer woensdag tegen de politierechter en volgens hem onbruikbaar. 'Ik noem het niet eens munitie', voegde hij eraan toe. Vaak zijn het bodemvondsten die door en door verroest zijn.

Volgens de Dokkumer zaten er zelfs spullen bij die de politie bij een vorige huiszoeking had laten liggen. Het is dan ook lang niet altijd duidelijk voor verzamelaars wat ze nu wel en niet mogen hebben. In dat opzicht kwam officier van justitie Sierd Eijzenga de Dokkumer tegemoet: als hij twijfelt over materiaal dat hij nu nog thuis heeft liggen, dan moet hij dat binnen anderhalve week bij de politie melden, zonder dat daar een sanctie of een straf achterweg komt.

De man had nog zes weken voorwaardelijke celstraf boven zijn hoofd hangen. Het resultaat van een eerdere huiszoeking. 'Ze moeten mij altijd hebben', merkte de Dokkumer op. De officier verzocht de rechter om die voorwaardelijke straf te laten voor wat hij was. Maar hij eiste wel een nieuwe voorwaardelijke celstraf, met de bedoeling dat de Dokkumer die wel serieus nam. Als hij nu weer verkeerd spul in huis heeft, zou hij vier weken de cel in moeten. De rechter nam het voorstel over en gaf de Dokkumer nog een waarschuwing mee: 'Bij twijfel, ga naar de politie'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver





regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar