Account
Logo
Zoeken
12.5 °C

Laatste kans voor raad van toezicht Roobol

vr 1 mei 2015, 0.45 uur

DOKKUM - De huidige raad van toezicht van stichting Roobol krijgt tot uiterlijk 1 juni de tijd de tijd van de gemeenteraad van Dongeradeel om vervangers voor zichzelf te zoeken. Dat was een van de uitkomsten van het spoeddebat dat donderdagavond in de gemeenteraad van Dongeradeel werd gehouden. De raad wil voor de genoemde datum een voordracht voor een nieuwe raad van toezicht ontvangen, omdat de huidige raad van toezicht onterecht werd benoemd. Naast het ultimatum kreeg het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dongeradeel de opdracht om met andere gemeenten in gesprek te gaan om te kijken welke juridische mogelijkheden er zijn om eventueel in te grijpen.

In het spoeddebat dat door Dongeradeel Sociaal en de VVD werd aangevraagd, kreeg wethouder de Graaf een flink aantal kritische vragen van de raad. Daarin gingen de fracties vooral in op de rol die verantwoordelijk wethouder Pytsje de Graaf in de zaak heeft. Dat die rol beperkt is bleek wel uit het feit dat de Graaf niet persoonlijk van het vertrekken van de bestuurder op de hoogte werd gebracht. Veel van de verantwoordelijkheden liggen daarnaast bij de raad van toezicht. De Graaf: “Jo kinne pas yngripe wanneer’t der sprake is fan wanbeleid. De gemeente mat dan ek hiel goed oanjaan wat it wanbeleid is”. De wethouder kreeg van de verschillende partijen tal van handreikingen om het mogelijke wanbeleid daadwerkelijk aan te kunnen tonen.

Roobol-directeur Trees Galama besloot na maandenlange onrust om haar functie neer te leggen. De voorzitter van het College van Bestuur besloot dit naar aanleiding van het onafhankelijk onderzoek dat in de afgelopen weken werd gedaan naar de onrust die binnen het Roobol was ontstaan. Aanleiding voor het conflict was de lange termijn visie voor de stichting Roobol, waarin onder andere het hoogbegaafdheidsonderwijs zou worden afgeschaft. Meester Germ de Vries van de Burgerschool in Dokkum en Trees Galama raakten over die visie in conflict. De Vries moest vertrekken en een groep ouders ging vervolgens met succes in protest tegen de gang van zaken. De visie is tot op heden niet openbaar gemaakt. Het onderzoek dat erop volgde naar de onrust binnen Roobol is eveneens geheim, maar tijdens de raad kreeg wethouder de Graaf de opdracht alles in het werk te stellen om dit onderzoek openbaar te maken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt