Account
Logo
Zoeken
9 °C

© WâldNet |  Een afbeelding uit het archief waarop de burgemeesterpaal te zien is

Straat in Dokkum vernoemd naar oud burgemeester Jonker

do 30 april 2015, 17.30 uur

DOKKUM - Het college van B&W in Dongeradeel heeft besloten om de nieuwste straat in de stad de 'Boargemaster Jonkerstrjitte' te noemen. Jonker was 35 jaar lang burgemeester in de stad en was de eerste die Dokkum buiten de bolwerken uitbreidde. Van de bevolking kreeg hij een monument met inscriptie op de Markt aangeboden. Het betrof een acht meter hoge zuil met daar boven op een ‘lichtbron met een sterkte van 3.200 kaarsen’, die ook wel burgemeesterpaal werd genoemd. In 1977 werd de zuil afgebroken.

De straat komt te liggen in de Fonteinslanden. Woningcorporatie Thús Wonen en bouwbedrijf Jellema uit Dokkum startten binnenkort met de bouw van 26 nieuwe woningen in de Fonteinslanden in Dokkum. Het gaat om 20 huurwoningen en 6 koopwoningen die in de Fonteinshof in de Fonteinslanden zullen worden gerealiseerd. Met de nieuwbouw komt eindelijk een eind aan het braakliggende terrein dat bij omwonenden voor veel ergernis zorgde.

Albertus Jonker (geboren op 31 juli 1878 in Appingedam en overleden op 15 oktober 1954 in Dokkum) werd per 14 april 1910 burgemeester van Dokkum. Hij bleef dat tot en met 1945, hoewel hij per 15 april 1945 wel zijn werkzaamheden als burgemeester moest staken (maar niet werd geschorst). Hem werd met ingang van 1 januari 1946 eervol ontslag verleend. De bouw van de Bonifatiuskapel en de aanleg van het Bonifatiuspark werd ook in zijn ambtsperiode gerealiseerd, evenals de aanleg van de begraafplaats aan het Damwâldsterreedsje.

Burgemeester Jonker was ook burgemeester gedurende de gehele bezettingsperiode. Hij kon in 1943 met pensioen, heeft ook ontslag aangevraagd, maar om nu (nog) onduidelijke redenen bleef hij in functie. In zijn functie als burgemeester werd hij door de Duitsers gedwongen de executie van de twintig mannen op 22 januari 1945 bij te wonen en moest hij naderhand de families inlichten en alles regelen tot de uiteindelijke gezamenlijke begrafenis aan het Damwâldsterreedsje een paar dagen later.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost