7.9 °C

VIOD VR1 na winst Fries 'kampioen'

ma 27 april 2015, 11.03 uur

DRIEZUM - Ook Heerenveen wist VIOD haar ongeslagen thuisstatus op sportpark ‘Treffers Heech’ niet te doorbreken. De Driezumers wonnen zeer geflatteerd met 2-0 door doelpunten van Grytsje Jongsma en Froukje Schaafsma. Het koningskoppel neemt 34 van 55 doelpunten voor hun rekening. VIOD is nu verzekerd van nacompetitie en houdt nog een beetje hoop op het kampioenschap. Zelf moet het dan volgende week winnen van de Zwervers en koploper Barendrecht verliezen van Saestum 2. Door deze moeizame overwinning eindigt VIOD nu zeker boven Heerenveen en mag zich één seizoen de beste van Fryslân noemen. Echter de belangrijkste doelstelling is promoveren naar de topklasse.

Het verschil tussen beide teams werd het beste geïllustreerd door Diny Bouius (VIOD) en haar directe tegenstander Kim Poepjes. Bouius is met haar laatste seizoen bezig in de hoofdmacht van VIOD. De bijna dertigjarige Driezumer speelt vanaf haar veertiende onafgebroken in VIOD VR1. Diny klaagt nooit, heeft nooit een grote bek en voert onverschrokken haar taken uit. Dit in tegenstelling tot de twaalf jaar jongere Poepjes, die werkelijk niets bij Bouius in te brengen had. Poepjes ging 2x45 minuten scheldend en vloekend te keer tegen de scheidsrechter, mede- en tegenstander en haar eigen technische staf. Dit wangedrag werd slechts beloond met één gele kaart.

VIOD won deze derby alleen maar door te blijven geloven in een goede afloop. Voetballend had Heerenveen meer in haar mars. VIOD verloor met name de slag op het middenveld. De start was een kopie van de wedstrijd tegen RVVH. Na twee minuten lag de bal al op de stip. Nancy Loth vloerde Grytsje Jongsma in het strafschopgebied. Omdat een aantal speelsters bedankten voor de eer, was het Aafke de Hoek die zich met dit buitenkansje ging bemoeien. De slap ingeschoten bal was een makkelijke prooi voor Annerens Tijm. Vier minuten later ging Grytsje Jongsma weer op avontuur, passeerde keeper Tijm, en schoot raak. Daarna brak een hele lange periode van kansen missen aan bij Heerenveen.

Keepster Joukje van der Meer, samen met Diny Bouius de uitblinkers aan VIOD-zijde, redde spectaculair op een inzet van Guusje Eijkmans. Na een ongelukkige struikelpartij van Gretha Annema in het stafschopgebied mistte Annet van Hout dit buitenkansje. Nog in de eerste helft was het wederom Eijkmans die de gelijkmaker op haar schoen had. VIOD was één keer dichtbij een verdubbeling van de voorsprong. Froukje Schaafsma vond in de paal een te grote sta in de weg.

In de tweede helft ging het prijsschieten van Heereveen gewoon door. Guusje Eijkmans zag haar inzet via de onderkant van de lat weer het veld in spatten. Joukje van der Meer moest even later gestrekt naar de hoek. Ingrid Brouwer schoot centimeters langs de voor haar verkeerde kant van de paal en invalster Mariska Bosma kwam een teenlengte te kort na een voorzet van rechts. VIOD kwam amper tot fatsoenlijke aanvallen toe en leed veel balverlies. Trainster Atty Eelkema schreeuwde de longen uit haar frêle lijf en voegde weer een nieuw woord toe aan Nederlandse taal.

In het heetst van de strijd fulmineerde zij richting een speelster de nu al legendarisch zin: ‘loop toch niet zo te kutten’. Of dit samengestelde werkwoord ooit de Dikke van Dale zal halen, zal de toekomst uit moeten wijzen. Feit is wel dat Froukje Schaafsma direct daarna scoorde uit een vlijmscherpe counter. Marlies Slegter had de spanning in de wedstrijd terug kunnen brengen. De meeste toeschouwers zagen haar afstandsschot in het doel verdwijnen. Dit was optisch bedrog, want ook nu weer was het verschil tussen wel of niet een doelpunt enkele centimeters. Wedstrijdsponsor was Kaashandel Van der Zwaag uit Driezum.