4 °C

Gelijkspel tussen VCR en GSVV

ma 13 april 2015, 14.10 uur

RINSUMAGEAST - In een echt degradatieduel tussen VCR en GSVV waarin de belangen voor de beide teams enorm waren, vlogen de vonken er niet vanaf. De gastploeg uit Gerkesklooster was in het eerste bedrijf de bovenliggende partij en in het tweede bedrijf was het de thuisploeg die het beste voor de dag kwam. Waarschijnlijk ingegeven door de verraderlijke harde wind die over sportpark "De Vonder" heen blies. Met de zogenoemde brilstand gingen de beide ploegen rusten en pas na de rust zou er worden gescoord.

Het leek erop dat GSVV de meest gelukkigste ploeg zou worden want in de eerste minuut van de blessuretijd namen zij een 1-2 voorsprong. Echter wel verdiend maar niet meer verwacht scoorde VCR de gelijkmaker nog geen minuut later en was de stand alsnog weer gelijkgetrokken en bleven de beide ploegen steken op ieder één punt. Scheidsrechter S. van Vught uit Hommerts voor het eerst te bewonderen in Rinsumageast maakte een prima debuut en floot uitstekend en hield de kaarten op zak.

In de 3e minuut al het eerste echte doelgevaar voor de "withemden" uit Gerkesklooster. Het was spits Gauke Plantinga die werd gevonden op de rechterflank. Deze behield vervolgens goed het overzicht en vond verdediger Ietze-Durk Keuning aan zijn zijde, maar zijn enorme uithaal van ongeveer 25 meter plofte bovenop de deklat van thuisgoalie Hielke Koning en zo kwam deze met de schrik vrij. Hierna gebeurde er lange tijd niet veel bijzonders op de grasmat en werd dit duel uitgevochten op de het middenveld. Pas in de 31e minuut was het opnieuw GSVV met een mogelijkheid. Een snelle inworp kwam voor de voeten van Gauke Plantinga en met een prachtige steekpass zette deze Gerrit Jagersma alleen voor de keeper. Maar zijn inzet werd uitstekend gepareerd door thuisdoelwachter Hielke Koning. En met dit laatste wapenfeit eindigde de eerste helft in een bloedloze 0-0.

Na de rust zou er gelukkig voor het (thuis) publiek wat meer gebeuren op de "groene" mat van sportpark "De Vonder". De tirade van thuistrainer Anton van Zwol tijdens de rust had zijn uitwerking niet gemist op zijn manschappen. Het "lauwe" van de eerste helft was achter gebleven in de catacomben en VCR creëerde mogelijkheden en kansjes. In de 48e minuut mocht VCR een corner trappen vanaf de linkerkant. Het was Abe Dreyer die de bal heerlijk voorgaf en deze goed ingeschoten zag worden door VCR spits Rienk de Haas.

Maar gastdoelman Johannes vd Meer stond goed gepositioneerd en wist bekwaam redding te brengen. Op het uur was het de ingevallen Melle Wielinga voor Sebastian Falize die de opening vond op de linkerflank bij Abe Dreyer. Zijn prima voorzet werd uitstekend koppend verlengd door Jouke Hoekstra bij de eerste paal op de vrijstaande Rienk de Haas en met een simpele schuiver zorgde hij voor de 1-0 tussenstand. Maar waar normaliter een voorsprong de bevrijding voor het team zou moeten zijn, liep de thuisploeg steeds vaker achteruit in plaats van vooruit en zodoende bleef GSVV mogelijkheden creëren.

Na een prima inworp van Andre Laanstra vanaf de rechterkant werd Gauke Plantinga aangespeeld. Hij vond vervolgens Bonard de Haan op het middenveld en deze had een prima lange bal in de benen op Tjipke vd Veen. Maar ook zijn inzet werd een prooi voor de thuisdoelman. In de 68e min mocht VCR opnieuw een vrije trap nemen. Het was Rienk de Haas die een flinke aanloop nam en een venijnige pegel afvuurde op de goal van keeper Johannes vd Meer. De bal vloog richting de kruising maar een vuist van vd Meer was voldoende om een tweede doelpunt voor de VCR spits te voorkomen. Een kwartier voor tijd dan uiteindelijk toch de gelijkmaker waar menigeen al op had gerekend. Vanuit het achterland werd de ingevallen Wichard Alink in het zestienmetergebied gevonden.

En met het nodige fortuin middels een lichte deviatie van VCR laatste man Douwe Wiegersma belandde zijn inzet met een prachtige boog achter een verbouwereerde thuisdoelwachter Hielke Koning en de 1-1 stond op het scorebord. Hierna kregen beide ploegen nog weer mogelijkheden op een voorsprong. In de 85e min een prima interceptie van Jenilson Pires da Silva op het vijandelijke middenveld. En met een uitstekende steekbal zette deze Melle Wielinga alleen voor de gastdoelman vd Meer. Maar opnieuw kwam de gastgoalie als overwinnaar uit de bus en weg kans voor VCR. En zo leek deze wedstrijd te strandden op een 1-1 gelijkspel.

Maar niets was minder waar. Want in de 91e min mocht GSVV nog een hoekschop nemen, het was Gauke Planinga die de bal voorgaf. De bal leek prima uitverdedigd te kunnen worden door VCR, maar de bal kwam voor de voeten terecht van Jornt Halma en de 1-2 was een feit. Het kamp van GSVV vierde de overwinning al en het VCR kamp had zich al min of meer neergelegd bij een "onterechte" nederlaag. Maar in de 92e min mocht VCR nog eenmaal een vrije trap trappen na een "domme" overtreding van de gastploeg. Het was natuurlijk opnieuw "goudhaantje" Rienk de Haas die zich achter de bal posteerde. Heerlijke lepelde deze de bal richting de verre hoek en tussen een woud van benen door werd ook gastkeeper Johannes vd Meer geheel verrast en de 2-2 lag in het mandje. Op zich een terechte einduitslag al werd hier na de wedstrijd nog lang over nagesproken.