Account
Logo
Zoeken
5.7 °C

Officier: Burgumer moet terug naar gevangenis

do 9 april 2015, 15.00 uur

LEEUWARDEN - Een 38-jarige Burgumer bouwde de afgelopen jaren een strafblad op van maar liefst 21 pagina's. De laatste tien jaar zat hij met de regelmaat van de klok in de gevangenis. Tegen drie rechters van de Leeuwarder rechtbank zei hij donderdag dat hij schoon schip wil maken. Hij wil af van de drugs, de belangrijkste oorzaak dat hij telkens weer in de criminaliteit belandde. Hij wil zich laten behandelen en hij wil een nieuw leven opbouwen. Rechtbankvoorzitter Lieme Wijma had zijn twijfels. Wijma zette vraagtekens bij het voornemen van de verdachte om schoon schip te maken.

De rechter had de indruk dat de Burgumer bepaald geen open kaart speelde. Dat had alles te maken met een paar valse kentekenplaten die in de nacht van 27 oktober werden aangetroffen op de auto van de Burgumer. De man was in Leeuwarden aangehouden, nadat de politie meldingen kreeg van een verdacht persoon. De Burgumer beweerde dat hij niets afwist van de valse platen. Die moeten dezelfde nacht tussen 1 en 3 uur op zijn VW Golf zijn gezet, waarvan hij zei dat hij hem een paar uurtjes had uitgeleend. Een luchtdrukpistool dat in de auto werd gevonden was volgens hem speelgoed en niet bedoeld om mensen mee te bedreigen.

In de auto werd ook 1,7 gram speed gevonden. De Hurdegarypster heeft een poosje vast gezeten. Vlak nadat hij vrij kwam, ging hij weer op dievenpad. Hij werd overlopen toen hij op 4 december bij een tuincentrum in Hurdegaryp over de hekken was geklommen. De inbreker verstopte zich in een vrachtwagen, maar hij werd ontdekt. Toen de eigenaar hem in de kladden wilde grijpen, ontstond er een handgemeen. De Hurdegarypster zou geroepen hebben dat hij de eigenaar dood zou steken als deze hem niet los zou laten. Volgens de verdachte had hij geroepen dat hij de man 'neer' zou steken.

Hij is alweer even op vrije voeten. Hij moet zich aan bepaalde voorwaarden houden, zo mag hij geen drugs of alcohol gebruiken. Verder staat hij onder de hoede van de verslavingszorg en staat hij onder behandeling. Met een schuin oog naar het strafblad oordeelde de officier van justitie dat de Hurdegarypster nog niet lang genoeg heeft gezeten. De officier eiste een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan drie voorwaardelijk. Ook de officier had de indruk dat de man onvoldoende openheid van zaken gaf. De Leeuwarder rechtbank doet op 23 april uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!