8.6 °C

Be Quick Dokkum wint topper

zo 22 maart 2015, 13.30 uur

DOKKUM - In een prachtige en zeer spannende wedstrijd wist Be Quick met 3-2 te winnen van concurrent Leeuwarder Zwaluwen. Na een 0-2 achterstand (al binnen een half uur) kwamen de Dokkumers heel knap langszij.

Al na één minuut lieten de gasten uit Leeuwarden zien dat ze met aanvallende intenties naar Dokkum waren gekomen. Met een gevaarlijk schot vanaf de rechterkant werd Be Quick direct gewaarschuwd. Be Quick deed vrij snel iets terug. Een lange rush van verdediger Robert Atema eindigde met een schot over het doel. Rudolf Banga kwam even later vrij voor het doel, maar zijn inzet belandde naast het doel.

Ondertussen liet een aanvallend ingesteld Leeuwarder Zwaluwen zien dat het niet voor niets in de top van de tweede klas staat. De gasten speelden prima en probeerden vooral via de snelle buitenspelers gevaar te stichten. In de 26e minuut viel de openingstreffer. Keeper Eelke Kooistra kon twee opeenvolgende schoten knap pareren maar bij de derde inzet van Ettire Cadeau moest hij capituleren, 0-1. Nauwelijks bijgekomen van de schrik zag Be Quick twee minuten later dezelfde speler helemaal vrijstaand de 0-2 binnen koppen.

Be Quick leek te wankelen, maar dat duurde slechts een paar minuten. Na ruim een half uur viel de belangrijke aansluitingstreffer. Rudolf Banga kwam op rechts goed door, speelde op Freerk Wouda, die vervolgens goed voorgaf. Spits Ynte Koopal was attent, 1-2.

Na de rust kwam de thuisclub goed uit de startblokken. De eerste kans was echter voor de gasten. De snelle Rodreudy Constancia schoot echter gehaast naast.
Leeuwarder Zwaluwen liep daarna vaak achter de feiten aan en Be Quick pakte het initiatief om het vervolgens niet weer uit handen te geven. Freerk Wouda leek de gelijkmaker te maken, maar de fraaie kans werd niet verzilverd.

Na een kwartier viel dan toch de verdiende treffer. Vanuit een snelle omschakeling bereikte de prima spelende Thomas Reitsma de vrijgelopen Rudolf Banga, die vervolgens koelbloedig de 2-2 binnenschoot. De spanning was nu volledig terug en de wedstrijd was weer volledig open. Be Quick bleef jagen op de winst, maar moest ondertussen wel uiterst attent zijn op de gevaarlijke en razendsnelle counters van de gasten. De verdediging van Be Quick, onder leiding van aanvoerder Jelmer Mullender, speelde echter zeer geconcentreerd en liet vrijwel geen enkel steekje meer vallen.

Ruim een kwartier voor tijd viel de luid bejubelde en ook winnende treffer. De ingevallen Gert Jan Koopmans werd matchwinnaar met een hoge inzet vanaf de rand van het strafschopgebied. De bal plofte vlak onder de lat tot verrassing van de geschrokken sluitpost Niels Kuperus.

In de slotfase bleef Be Quick zeer geconcentreerd spelen en Leeuwarder Zwaluwen kon niet echt meer een vuist maken. Na 93 minuten floot de uitstekend leidende scheidsrechter B. Volders voor het einde van deze sportieve en boeiende wedstrijd. Het was koud op het Tolhuispark, maar de vele toeschouwers hebben zich geen moment verveeld.

De spanning in de top van de tweede klas is onverminderd groot. Blauw Wit ’34 staat nu aan kop en Zeerobben, Be Quick en Zwaluwen volgen op slechts één punt.
Zaterdag speelt Be Quick in Harlingen tegen Zeerobben en in Leeuwarden speelt Blauw Wit ’34 de onvervalste stadsderby tegen Leeuwarder Zwaluwen.