Account
Logo
Zoeken
4 °C

Ex-militair (25) pleegde 13 inbraken

do 19 maart 2015, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Bij Defensie had hij een vaste baan en een vast inkomen. Maar ergens was het misgegaan. Zijn sergeant-majoor merkte dat de Hurdegarypster na het weekend uitgeput op de kazerne verscheen. Het vermoeden dat er drugs in het spel waren, bleek juist. In de weekenden gebruikte de Hurdegarypster speed en ghb. Het overmatige drugsgebruik zou hem uiteindelijk de das omdoen.

Nadat hij eind mei vorig jaar werd opgepakt voor de inbraak in een tuincentrum in zijn woonplaats werd hij eerst op non-actief gesteld, later verloor hij zijn baan bij Defensie. Eind november werd hij slapend aangetroffen in zijn auto. Hij had wat spulletjes in de auto en hij had speed en GHB in zijn bezit. Voor de drugs moet hij zich vrijdag apart bij de politierechter melden. Donderdag zat de Hurdegarypster tegenover drie rechters van de meervoudige kamer. Eind vorig jaar was hij het spoor compleet bijster geraakt.

Tussen half september en begin december had hij op dertien verschillende plaatsen inbraken en diefstallen gepleegd. Op 8 december werd hij opgepakt, nadat hij had ingebroken in het gebouwtje van de ijsclub in Twijzel. In de weken daarvoor had hij onder andere ingebroken in een school in Buitenpost en een bouwcontainer in Leeuwarden. Verder had hij spullen gestolen uit schuurtjes, auto's en garageboxen. Een garagebox in Buitenpost puilde uit van de gestolen goederen. Er stond zoveel spul dat de politie dit jaar een speciale kijkdag organiseerde om de eigenaren te achterhalen.

De Hurdegarypster zei dat hij van plan was om de spulletjes te verkopen. In die opzet was hij niet echt geslaagd. "Het was een mislukt handeltje", zei hij daarover. Over zijn drugsgebruik was de Hurdegarypster minder open. Hij zei alleen dat hij 'een impulsieve dude' was. "Het begint met een pilletje, op een gegeven moment kom je in aanraking met GHB. Het was gewoon de enige manier om mij goed te voelen", aldus de verdachte. Hij wil graag behandeld worden voor wat hij zijn 'geestelijke verslaving' noemde.

De reclassering wil hem daarbij helpen, hij kan zeer binnenkort - op 24 maart - opgenomen worden in een kliniek. Dat ging officier van justitie Eelco Jepkema iets te snel. Jepkema wil dat de verdachte nog even vast blijft zitten. "Op basis van de feiten is een langere straf gerechtvaardigd", zei de officier. Hij eiste een celstraf van twaalf maanden waarvan zeven voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Verder zou de Hurdegarypster in elk geval zes maanden klinisch behandeld moeten worden, daarna zou het op ambulante basis kunnen.

De Leeuwarder rechtbank doet op 2 april uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.4%
Nee  
55%
Maakt me niet uit  
18.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!