Account
Logo
Zoeken
3.7 °C

Kramer (FNP) bijna opgestapt om windmolens

di 10 maart 2015, 15.30 uur

LEEUWARDEN - In het provinciehuis in Leeuwarden werd net voor de vergadering van Provinciale Staten over windmolens in december rekening gehouden met het aftreden van gedeputeerde Johannes Kramer van de FNP. Dat bevestigen verschillende bronnen. Kramer en zijn partij kregen veel kritiek op het instemmen met de plaatsing van windmolens. Hetzelfde dossier was voor Statenlid Jan Visser (FNP) eerder al reden om Provinciale Staten te verlaten. Zijn vertrek was volgens de FNP om 'persoonlijke redenen', maar de ware reden van windmolens kwam al snel boven.

FNP wist sinds 2011 van nieuwe windmolens
In de laatste fase van de coalitieperiode van CDA, FNP en PvdA werd het voor de leden van de FNP pas echt duidelijk wat de gevolgen waren van het coalitieakkoord met PvdA en CDA, dat in 2011 werd afgesloten De drie partijen spraken toen al met elkaar af:"Daarnaast verrijzen er vanuit Flevoland in het Friese deel van het IJsselmeer windmolens. Tot slot bieden wij ruimte voor een opschalingscluster op de kop van de Afsluitdijk en bij de grootschalige infrastructuur van het klaverblad bij Heerenveen". Toen die afspraak in december moest worden bekrachtigd, sputterde onder andere Kramer flink tegen en dreigde hij met opstappen. Hij voegde de daad echter niet bij het woord en bleef in de laatste drie maanden aan als gedeputeerde.

Ruimte voor windmolens
De partijen - ook de FNP - kozen er uiteindelijk voor om wel ruimte te geven aan windmolens. Binnen de kaders van het coalitieakkoord werd besloten tot plaatsing van 316 MW in het IJsselmeer (2 locatiemogelijkheden), Windpark Noordoostpolder 18 MW, Kop Afsluitdijk 36,5 MW en bestaande windmolens op het platteland (160 MW). Die windmolens op het land bevinden zich ook voor een deel in de regio Noordoost Fryslân, valt op te maken in het eindrapport van de Regiegroep Fryslân Foar De Wyn, waar tevens mee werd ingestemd. Het gaat om locaties tussen Dokkum en Metslawier, bij Buitenpost, Rinsumageast en Ferwert.

Reactie Johannes Kramer
Kramer zegt in een reactie dat het pertinent onwaar is dat er gedreigd is met opstappen. Het was voor de leden van de FNP en Kramer zelf van cruciaal belang dat vastgehouden werd aan het coalitie akkoord uit 2011. De plaatsing van eventuele nieuwe windmolens kon volgens Kramer en de FNP allleen plaatsvinden binnen de in het akkoord afgesproken gebieden. Met dit akkoord werd volgens Kramer in 2011 de plaatsing voorkomen van 400 Mw aan windmolens in Noordoost en Noordwest Friesland zoals de provincie in 2010 had besloten. Juist door vast te houden aan het coalitie akkoord - afspraak is immers afspraak - zegt de FNP dit voorkomen te hebben.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.4%
Nee  
55%
Maakt me niet uit  
18.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!