5.8 °C

Onterechte nederlaag van VCR tegen Drogeham

ma 9 maart 2015, 19.52 uur

RINSUMAGEAST - Nadat de thuisploeg afgelopen week het eerste punt van dit jaar had weten binnen te sprokkelen, moest het nu vol aan de bak tegen het altijd stugge Drogeham. De gastploeg begon voortvarend aan deze wedstrijd en nam vroegtijdig een voorsprong. Pas tegen het einde van deze eerste helft aan wist VCR verdiend langszij te komen. Maar ondanks een "optisch" veldoverwicht van de thuisploeg in het tweede bedrijf was het de gastploeg die uiteindelijk aan het langst end trok en er met de overwinning vandoor ging. Scheidsrechter was de heer Aant Adema uit Wâlterswâld en hij floot een goede partij. Al zag hij in de tweede helft wel een strafschop ten faveure voor de thuisploeg over het hoofd. Twee spelers van de gastploeg werden getrakteerd op een "boeking".

VCR moest ditmaal aan de bak zonder de zieke Anne Wiegersma en de geschorste Douwe Wiegersma, wel waren Josco van Andel en Jan Terpstra weer van de partij. Na een voorzichtig herstel afgelopen week, werd deze week gehoopt op een succesvol vervolg. Het was echter Drogeham die het beste uit de kleedboxen vandaag kwam en VCR meteen het mes stevig op de keel zette. Vanaf het beginsignaal van de verder goed fluitende scheidsrechter Aant Adema was het de gastploeg die ten aanval trok en de thuisploeg onder grote druk zette. Nadat "De Hamsters" in de eerste minuut van deze eerste helft een goede kans hadden gemist, kregen zij in de tweede minuut een corner te nemen vanaf de rechterkant. Het was Feye van der Wal die de bal goed voorbracht.

Door slecht uitverdedigen aan de kant van VCR kwam de bal terecht voor de voeten van Klaas Jan Bosgraaf en de 0-1 lag al in het netje. Thuiskeeper Hielke Koning had geen schijn van kans en moest voor de eerste maal deze middag vissen. VCR werd overrompeld en het was alle hens aan dek voor de manschappen van trainer Anton van Zwol. Maar gaandeweg deze eerste helft ontworstelde VCR zich uit deze greep en ging beter voetballen en dit resulteerde in een aantal kleine mogelijkheden. In de tiende min was het Josco van Andel die Rienk de Haas met een prachtige lange bal de diepte instuurde. Na een sublieme balcontrole schoof deze de bal onder keeper Jacob Sietse Bremer door en leek doel te treffen. Maar op de valreep en dus op de doellijn wist gastverdediger Jouke Spoelstra de bal nog weg te werken en de gelijkmaker was van de baan.

Toch was VCR aan de beterende hand en kreeg controle over dit duel. Een prachtige individuele actie van Erwin Raap in de 19e min langs de linkerflank werd super afgerond met een mooie poeier, maar met een katachtige reflex wist gastdoelman Bremer met zijn vingertoppen nog redding te brengen. Nog geen 5 min later kreeg dezelfde Erwin Raap opnieuw een goede mogelijkheid maar wederom was het "De Hamster" keeper die een prima antwoord had op de uithaal van de linkerspits van VCR. En ook de prachtige ingeschoten rebound van VCR aanvoerder Anton Prins vond niet het beoogde doel en vloog over en zo hield Drogeham stand.

Net over het halfuur leek de altijd hard werkende Jenilson Pires da Silva de stand gelijk te kunnen trekken maar schoot geheel vrijstaand te gehaast over op een prima breedteballetje van Erwin Raap na een slechte doeltrap van de gastdoelman op verdediger Jouke Spoelstra. En weer opnieuw pech voor de thuisploeg. Maar ook bij VCR stond het verdedigend niet altijd even sterk want in de 40e min schoot VCR aanvaller Jouke Hoekstra de bal in zijn eigen zestienmetergebied precies in de voeten bij Rintze de Vries. Zijn harde uithaal leek doel te treffen maar thuiskeeper Hielke Koning wist er "onbewust" nog een voetje tegenaan te zetten en zo bleef de 0-1 gehandhaafd.

In de tegenaanval liet Jouke Hoekstra zich van een positievere kant zien. Want door middel van een prachtige voorzet vanaf de rechterflank bracht hij Rienk de Haas in stelling en met een super geplaatste lage schuiver tekende hij voor zijn 100ste competitietreffer voor VCR en de 1-1 was een feit. VCR zette nog maar eens aan en probeerde nog voor de rust het verschil in kwaliteit uit te drukken in een voorsprong. Het was de prima spelende Erwin Raap die een combinatie aanging met Rienk de Haas en mocht afdrukken op "De Hamster" goalie. Maar wederom werd zijn inzet glansvol gepareerd. En bij het scheiden van de markt leek hij zijn goede spel toch nog te kunnen bekronen met een doelpunt. Het was Jenilson Pires da Silva die Erwin Raap op de linkerkant wist te vinden via een snel genomen vrije trap vanaf het middenveld.

Meteen trok hij van buiten naar binnen en schoot een venijnige pegel af richting de rechterkruising maar opnieuw stond die dekselse gastdoelman een doelpunt in de weg en zo gingen de beide teams met een 1-1 stand richting de kleedboxen.

Na de rust bleef VCR de greep houden op Drogeham. Maar tot echt uitgespeelde kansen kwam het niet. Drogeham hield de linies meer gesloten en hield de deur op slot en bleven loeren op een counter. Vlak over het uur mocht Drogeham een inworp gooien vanaf rechts. Het was Marten Postmus die Peter Poortman bediende en deze schoot vanuit de draai in de korte hoek, maar de VCR goalie stond op zijn post en redde bekwaam.

VCR werd slordiger en slordiger en ging va-banque op zoek naar de misschien wel "verdiende" voorsprong maar liet hierdoor wel gaten vallen achter haar verdedigingslinie. En hiervan maakte Drogeham dan ook dankbaar gebruik. Maar slecht uitverdedigen en goed druk zetten op de bal aan de kant van VCR werd de thuisploeg uiteindelijk fataal. Want hierdoor werd Peter Poortman simpel in staat gesteld om met een laag schot de 1-2 in het net te schieten. En de wereld stond op zijn kop. Want wat de thuisploeg ook probeerde het kwam niet door het afweersysteem van de gastploeg heen. En ook de prachtige ingekopte kopbal van Jenilson Pires da Silva uit een corner van Erwin Raap werd nog uit de doelmond weggewerkt door een op de doellijn posterende thuisverdediger. En zo leed VCR opnieuw een zure en bittere nederlaag en zal het nog alles in het werk moeten stellen om niet "echt" in de gevarenzone terecht te komen.