Account
Logo
Zoeken
12.2 °C

Alcoholslot is (voorlopig) van de baan

wo 4 maart 2015, 11.15 uur

LEEUWARDEN - Nadat gisteren de Hoge Raad oordeelde dat mensen die van het CBR een alcoholslot in hun auto moesten laten inbouwen niet nog eens strafrechtelijk vervolgd mogen worden, gaat de Raad van State (het hoogste bestuursrechtelijke orgaan) vandaag nog een stapje verder. De Raad van State bepaalde dat het CBR geen alcoholslot meer mag opleggen. De Raad van State is van oordeel dat de minister van Infrastructuur en Milieu bij het opstellen van de regeling "de mogelijk ingrijpende gevolgen van de oplegging van het alcoholslotprogramma, die zich in de praktijk regelmatig voordoen, niet afdoende heeft afgewogen".

Het verplichte alcoholslot heeft vergaande gevolgen, vooral op financieel gebied. De kosten van het inbouwen van het slot en de tussentijdse onderzoeken van de blaasresultaten zijn voor rekening van de bestuurder. De totale kosten liggen tussen 4000 en 5000 euro. De minister heeft er volgens de Raad van State te weinig rekening mee gehouden dat dit voor veel mensen niet is op te brengen. 'De regeling geeft het CBR evenmin ruimte om een individuele afweging te maken wanneer het alcoholslotprogramma in een concreet geval ingrijpende gevolgen heeft', aldus de Raad van State.

Omdat het voor de één veel ernstiger gevolgen heeft dan de ander, leidt verplicht opleggen van het alcoholslotprogramma (asp) volgens de Raad van State in de praktijk 'tot ongelijkheid en willekeur'. De onevenredigheid van het asp heeft volgens de Raad van State 'een structureel karakter'. De uitspraak betekent overigens niet het einde van het alcoholslot. De Raad van State erkent dat het belangrijk is dat er een regeling is om het aantal verkeersslachtoffers door alcohol terug te dringen. In de toekomst is het aan de minister en de wetgever om te beoordelen wanneer het opleggen van een alcoholslot aanvaardbaar is.

Het alcoholslot kan terugkomen, als de wetgeving wordt aangepast. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de kosten van het programma worden verlaagd. De Hoge Raad bepaalde gisteren dat mensen die een alcoholslot opgelegd kregen en ook strafrechtelijk zijn vervolgd, geen herziening van de veroordeling kunnen aanvragen. De Stichting CBR Claim is het daar niet mee eens. De stichting wil namens iedereen die een alcoholslot moest laten inbouwen en door de rechter is veroordeeld een claim indienen bij het CBR.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt