Account
Logo
Zoeken
10.2 °C

Politie gebruikt onofficiële tolk: vrijspraak

di 3 maart 2015, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Een 37-jarige ex-bewoner van het asielzoekerscentrum in Burgum is dinsdag door de politierechter in Leeuwarden vrijgesproken van de mishandeling van een medebewoner. Toen de uit Irak afkomstige verdachte door de politie werd gehoord, trad een andere bewoner van het azc op als tolk. En dat kan niet. Verdachten die het Nederlands niet machtig zijn, moeten worden gehoord met een beëdigde en bij Justitie geregistreerde tolk.

Alleen in uitzonderlijke gevallen mag van die regel worden afgeweken. Daar was in deze zaak geen sprake van, vond rechter Nynke Vlietstra. De Irakees zou de medebewoner en diens vrouw hebben mishandeld. Omdat de slachtoffers waren gehoord met behulp van de onofficiële tolk, kon de rechter hun verklaringen niet voor het bewijs gebruiken. Wat overbleef, waren de verklaringen van de verdachte, diens echtgenote en drie beveiligers van het azc.

De verdachte had verklaard dat hij door het slachtoffer was aangevallen. De echtgenote had tegen de politie gezegd dat beide mannen over en weer hadden geslagen. Met de verklaringen van de beveiligers van het azc kon de rechter niet zoveel. Zij kwamen pas ter plekke toen het voorval voorbij was. De rechter kon niet anders dan de verdachte vrij te spreken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer