Account
Logo
Zoeken
9.3 °C

© WâldNet |  De advertentie waarin mensen worden opgeroepen om naar de Sionsberg te gaan

'Prikpost-oorlog' om bloedprikken in Dokkum

vr 27 februari 2015, 18.20 uur

DOKKUM - Sinds het faillissement van ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum is er in de regio in en rond Dokkum een strijd gaande tussen twee organisaties om het 'bloedprikken'. Het gaat om de stichting Huisartsenlaboratorium Friesland (HAL) uit Leeuwarden en ziekenhuis Nij Smellinghe uit Drachten.

HAL-Friesland verzorgde jarenlang de prikposten voor de huisartsen rondom Dokkum. Op het moment dat ziekenhuis de Sionsberg met Nij Smellinghe zou gaan fuseren werd besloten om het 'bloedprikken' per 1 juli 2014 over te laten nemen door het laboratorium van het Drachtster ziekenhuis. Onder veel huisartsen ontstonden korte tijd later klachten over 'traag geleverde' uitslagen, welke soms per post werden verzonden.

Nadat ziekenhuis de Sionsberg failliet werd verklaard, heeft HAL-Friesland de werkzaamheden gelijk weer overgenomen zodat patiënten gewoon naar een prikpost konden gaan. HAL-Friesland vond per 19 januari een nieuwe locatie in het gemeentehuis in Dokkum.

Patiënten werven via advertentie
De nieuwe prikpost in het Dokkumer ziekenhuis is deze week begonnen met een advertentiecampagne waarbij patiënten worden opgeroepen om naar de Sionsberg te komen. Op deze manier kan er extra geld verdiend worden. Als reactie daarop besloot HAL-Friesland om inwoners in de regio te informeren met het complete verhaal (complete nieuwsbericht). Het nieuws zorgde echter voor veel verwarring onder de bevolking.

Hoe zit het nu?
In principe is het de bedoeling dat HAL-Friesland het bloed onderzoekt (prikpost op gemeentehuis) als er sprake is van een verzoek van de huisarts. Het is het laboratorium voor de huisartsen. Als een specialist in het ziekenhuis om een onderzoek vraagt, dan kan de patiënt gebruik maken van de prikpost in het ziekenhuis.
De patiënt blijft echter altijd vrij om te kiezen waar hij zijn bloed laat prikken. Daardoor is er ook verwarring onder de bevolking ontstaan. De vraag is echter of er verschil is tussen de kwaliteit van de twee laboratoria.

Wat is het beste?
Omdat HAL-Friesland jarenlang heeft samengewerkt met alle huisartsen in de regio, heeft de stichting in de loop van de jaren een band opgebouwd met de huisartsen. De artsen weten wat ze kunnen verwachten en ze maken gebruik van een systeem waarbij ze uitslagen - nadat de analyse is gedaan - direct via de computer ontvangen. De huisartsen maken hier sinds het faillissement van het ziekenhuis weer gebruik van.

Fahner: 'Verschraling van zorg door komst lab uit Drachten'
Verder spraken specialisten van de Sionsberg zich na het faillissement openlijk uit om weer samen te gaan werken met het HAL-Friesland (KCL) waaronder medisch specialist Peter Fahner (zie Youtube). Fahner noemde de komst van het Drachtster laboratorium naar Dokkum een verschraling van de zorg.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende


regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!