10.9 °C

VIOD VR1 etaleert stijgende vorm

ma 23 februari 2015, 10.02 uur

DRIEZUM - Met de thuiswedstrijd nog in het achterhoofd reisde VIOD met enige vrees naar de rode lantaarndrager Heerenveense Boys. Onterecht zou later blijken. VIOD was in de Friese derby superieur, gaf geen kansen weg en scoorde maar liefst vijf keer. Met iets meer accuratesse had de score aanzienlijk hoger kunnen uitvallen. Maar een kniesoor die in het Driezumer kamp zich na de wedstrijd hieraan tilde. De focus lag toen al bij de Barendrecht, de nummer twee op de ranglijst, die komende zaterdag te gast is op sportpark ‘Treffers Heech’. Het verschil tussen beide teams is maar drie punten. De verliezer zal afhaken in de strijd om het kampioenschap, waar SSS over de beste papieren beschikt.

Met de opdracht van interim-coach Roy Wester om direct de eerste kansen te benutten, startte VIOD fanatiek aan de wedstrijd. De Driezumers overklaste Heerenveense Boys en op de beloning hoefde de trouwe aanhang niet lang te wachten. In de zevende minuut was het Grytsje Jongsma die uit een corner van Femke Mulder met haar hoofd keepster Renate Veenstra kansloos liet. Tien minuten later rondde Froukje Schaafsma een magnifieke aanval op fraaie wijze af. Deze werd ingeleid door Lisette Luimstra die Grytsje Jongsma de diepte instuurde die daarna met een afgemeten voorzet Schaafsma bereikte. Vijf minuten later een bijna identieke aanval, waar weer Lisette Luimstra aan de basis stond. Nu bereikte zij met een prachtige pass Froukje Schaafsma, die Martine Koopmans de gelegenheid gaf om te scoren. Een prima redding van Renate Veenstra voorkwam erger.

Door een counter uit het boekje had Marissa Elzinga vlak voor rust de wedstrijd definitief moeten beslissen. Haar schot ontbeerde kracht.

Voor Lisette Luimstra betekende de wedstrijd tegen Heerenveense Boys de terugkeer in de basis. Na een schorsing van vier wedstrijden en een vervelende liesblessure moest zij noodgedwongen vanaf 1 november jl. vanuit de dug-out de wedstrijden van VIOD gadeslaan. Luimstra speelde of zij nooit weg was geweest. Niks gebrek aan wedstrijdritme of wennen aan haar nieuwe positie op het middenveld.

Het team staat als een huis, want ook de verdediging hield voor de derde keer op rij de nul. De wederom sterk spelende rechtsback Diny Bouius staat misschien wel synoniem voor de stijgende vorm die VIOD de afgelopen periode etaleert. Een compliment aan de beide trainers Alied Schuiringa en trainer/coach Roy Wester is zeker op zijn plaats. Halverwege het seizoen een trainer/coach vervangen is geen sinecure.
Na rust ging Heerenveense Boys op jacht naar een doelpunt.

VIOD raakte vooral in het eerste kwartier de controle over de wedstrijd kwijt. Er slopen onzuiverheden in het spel. Toch wist Heerenveense Boys hiervan niet te profiteren en werd keepster Joukje van der Meer amper op de proef gesteld. Femke Mulder maakte met een geweldig afstandsschot aan alle illusies van Heerenveense Boys een einde. Grytsje Jongsma was bij doelpunt nummer vier niet zelfzuchtig. Na een prachtige solo behield zij het overzicht en stelde Froukje Schaafsma in staat op haar tweede doelpunt deze middag te scoren. Femke Mulder bepaalde met haar tweede afstandspoeier de eindstand op 5-0.

VIOD was daarna zeer mild voor de voetbalsters uit het Friese Haagje. Marissa Elzinga testte met een prachtige volley nog een keer de lat. Rafaela Dijkstra kwam moederziel alleen op keepster Veenstra af, maar faalde ook in de afronding. De laatste kans van de wedstrijd was voor Grytsje Jongsma. Zij schoot de bal, na een uitstekende pass van Martine Koopmans, naast het doel. Ook Aafke de Hoek is door deze eclatante overwinning van een trauma verlost. Zij had in een uitwedstrijd nog nooit van Heerenveense Boys kunnen winnen.