Account
Logo
Zoeken
12.2 °C
Foto: Geert Huisman

Beperking vrachtverkeer op brug Skûlenboarch

vr 20 februari 2015, 16.00 uur

JISTRUM - Rijkswaterstaat heeft beperkingen ingesteld voor het verkeer dat gebruik maakt van de brug bij Skûlenboarch. Om de draagkracht van de brug te ontlasten, zijn er sinds vorige week verkeerslichten geplaatst bij de brug. Het verkeer kan daardoor slechts om en om de brug passeren. Er mag verder maar één vrachtwagen per keer (over het midden) van de brug rijden. Op deze wijze wordt het brugdek minder belast. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat de brug in slechte staat verkeert. Er is daarom vanaf heden een zogenoemde aslast-beperking ingesteld om overbelasting van de draagconstructie te voorkomen.

Scheurvorming in brug
Bij brug Schuilenburg is al geruime tijd sprake van scheurvorming in de schoren van het beweegbare deel van het brugdek. Deze problemen konden tot op heden met reparaties worden verholpen. Uit uitgebreid onderzoek van Rijkswaterstaat is nu duidelijk geworden dat het noodzakelijk is om een aslast-beperking in te voeren. De gekozen maatregelen zijn tijdens bijeenkomsten in de dorpen Eastermar en Jistrum gedeeld met het bedrijfsleven.

Aslast-beperking van 11 ton
Het gaat om een aslastbeperking van 11 ton en een totaalgewicht van 50 ton. Dit is met borden aangegeven. Ook zijn verkeerslichten aan weerszijden van de brug geplaatst om het verkeer om en om over de brug te leiden. Vrachtwagenchauffeurs van omliggende bedrijven hebben instructies gekregen om afstand te houden en maar met één vrachtwagen tegelijk op de brug rijden. Daarnaast is een maximum snelheid ingesteld van 20 kilometer per uur.

Op de brug komen aan weerszijden van de rijstrook rood gemarkeerde fietsvlakken. Zo kunnen fietsers veilig gebruik maken van de brug en wordt het vrachtverkeer gestimuleerd in het midden van de brug te rijden. Op die manier worden de zijden van de brug, die het meest gevoelig en kwetsbaar zijn, het minst belast.

Beperking wordt strenger in 2016
De maatregelen zullen het gehele jaar van kracht zijn. Vanaf januari 2016 wordt de aslastbeperking aangescherpt tot 8 ton en een totaalgewicht van 35 ton. Dit betekent dat de brug niet meer mag worden gebruikt door zwaar vrachtverkeer. Het vrachtverkeer kan dan hopelijk in 2016 gebruik maken van de nieuwe ontsluitingsweg.

Ontsluitingsweg moet in 2016 klaar zijn
Door de 'afkeuring' van de brug in Jistrum is de noodzaak van de aanleg van een ontsluitingsweg groter dan ooit geworden. De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat werken samen aan deze alternatieve ontsluiting langs het Prinses Margrietkanaal met aansluiting op de provinciale weg ter hoogte van Drogeham. De planning is dat medio 2015 een begin wordt gemaakt met de uitvoering hiervan en dat de weg vanaf 1 januari 2016 in gebruik kan worden genomen.

Toekomstige plannen
Rijkswaterstaat verwacht met de ingevoerde maatregelen de veiligheid en bescherming van de brug voldoende te garanderen. Na openstelling van de nieuwe ontsluitingsroute tussen Schuilenburg en Kootstertille worden de verkeerslichten verwijderd en het weggedeelte van de brug hersteld naar de bestaande situatie, met uitzondering van de aslastbeperking.

Op dit moment wordt er gewerkt aan de plannen voor de vernieuwing van de brug. Wanneer de brug wordt vernieuwd, is nog niet bekend. Dit zal in ieder geval voor 2025 zijn.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt