Account
Logo
Zoeken
13.2 °C

Schietpartij Weaze: eis 8 jaar voor Burgumer

do 29 januari 2015, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Het openbaar ministerie (OM) in Leeuwarden heeft donderdag acht jaar cel geëist voor een 20-jarige inwoner van Burgum. Het OM acht de Burgumer zich schuldig aan een poging tot moord. Op zaterdag 26 juli 2014 zou de man een 39-jarige inwoner van Kimswerd hebben neergeschoten op de Weaze in Leeuwarden. De toedracht van de schietpartij bleef onduidelijk. Het verhaal gaat dat het zou gaan om drugs: de Burgumer zou 'geript' zijn, er zouden drugs van hem zijn gestolen.

Maar er is ook een versie dat de mannen ruzie hadden om een slecht functionerende scooter die het slachtoffer aan de verdachte had verkocht. De mannen hadden eerder op de dag op de Weaze woorden gehad. De Burgumer zou hebben geroepen dat hij de Kimswerder dood zou schieten. 's Avonds waren de twee weer op de Weaze. Op beelden van bewakingscamera's is te zien dat de Burgumer op de Kimswerder af loopt. Het moment dat er wordt geschoten staat niet op band, een boom staat in de weg. Wel is te zien dat de Burgumer snel wegloopt.

Het slachtoffer heeft de Burgumer aangewezen als de schutter. De Burgumer ontkent. Een buurtbewoner was 's middags getuige van de ruzie . 's Avonds zag deze getuige de Burgumer op het slachtoffer aflopen terwijl hij iets uit zijn zak haalde. Vervolgens klonk er een schot. Ook de getuige heeft niet gezien dat het slachtoffer werd neergeschoten. Er waren meer mensen op de Weaze op dat moment, maar niemand wilde een verklaring afleggen.

Voor de officier van justitie is het een uitgemaakte zaak: de Burgumer had het motief, de gelegenheid en de mogelijkheid om de Kimswerder neer te schieten. De Burgumer heeft met voorbedachte rade gehandeld, hij heeft volgens de officier tijd genoeg gehad om na te denken over zijn daad. En dat maakt het schietincident een poging tot moord. Het slachtoffer werd van dichtbij in de borst geraakt. De kogel veroorzaakte een slagaderlijke bloeding en doorboorde vijf keer de dunne dram. De kogel kon niet verwijderd worden en zit nog steeds in de heup.
De Leeuwarder rechtbank doet op 12 februari uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919


regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen


regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland