Account
Logo
Zoeken
5 °C

Politieagent in hand gebeten: 4 weken cel

ma 12 januari 2015, 15.05 uur

LEEUWARDEN - Een 35-jarige man is maandag door de politierechter in Leeuwarden tot vier weken cel veroordeeld omdat hij een agent in de hand heeft gebeten. De verdachte, hij heeft geen vast woonadres, reed op 2 april 2013 in zijn auto over de Noordkade in Drachten. Omdat de auto maar één achterlicht had, hield de politie de bestuurder staande. Bij navraag bij de meldkamer bleek dat de man gezocht werd. Hij ging er als een speer vandoor toen de agenten hem wilden aanhouden. Hij werd alsnog in de kraag gevat, maar hij gaf zich niet zomaar gewonnen. Hij sloeg en schopte wild om zich heen.

Toen een agent probeerde hem met een nekklem in bedwang te houden, beet de verdachte de politieman in de hand. Omdat hij zich zelfs na twee ladingen pepperspray niet gewonnen gaf, stompte een van de agenten de man tot twee keer toe in het gezicht om hem tot bedaren te brengen. Uiteindelijk lukte dat, mede dankzij een kroegbaas die de agenten te hulp was geschoten.

De politiemensen waren volgens de advocaat van de verdachte veel te ver gegaan bij het onder controle brengen van zijn cliënt. Die was overigens niet op de zitting verschenen. Verschillende omstanders zouden hun afkeuring over het harde politieoptreden kenbaar hebben gemaakt. Die omstanders waren verder niet gehoord, waaruit de advocaat concludeerde dat de agenten 'selectief' waren geweest in het horen van getuigen.

Dat was een keus van de politie, vond de rechter. Zij passeerde het verweer van de raadsman. Zij vond dat de politie niet te ver was gegaan bij het aanhouden van de verdachte. Dat er zelfs een derde persoon aan te pas moest komen om de man in de boeien te slaan, duidde er op dat het er bijzonder heftig aan toe was gegaan. Bovendien was die derde persoon, de kroegbaas, wel als getuige gehoord. Hij ondersteunde het relaas van de agenten. De verdachte moet 350 euro smartengeld betalen aan de agent die in zijn hand werd gebeten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette


regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval