Account
Logo
Zoeken
4.9 °C

Man (63) hitst Rottweiler op: eis werkstraf

vr 12 december 2014, 21.30 uur

LEEUWARDEN - Een 63-jarige Drachtster moest zich vrijdag voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden omdat hij op 29 mei zijn hond zou hebben aangemoedigd om een andere man te lijf te gaan. De twee mannen kennen elkaar. Het slachtoffer, 24 jaar en eigenaar van een Jack Russell, had tegen de politie gezegd dat de Drachtster zijn hond -een Rottweiler- altijd los laat lopen. De man zou er al eerder wat van gezegd hebben. Op 29 mei lieten hij en zijn moeder hun Jack Russell ('Duvel' geheten) uit, toen ze de Drachtster op een smal schelpenpaadje tegen het lijf liepen. De Drachtster zou de Rottweiler weer los hebben gehad, waarop de 24-jarige daar weer iets van zei.

De Drachtster zou meteen 'Pak hem' hebben geroepen tegen de Rottweiler. Om te voorkomen dat zijn hond tussen de kaken van de Rottweiler zou belanden, pakte de andere man de Jack Russell op. In een poging de Jack Russell te bijten zou de Rottweiler de eigenaar van de hond in de elleboog hebben gebeten. Ook zou de Rottweiler zijn tanden in een pootje van de Jack Russell hebben gezet. De verdachte zou bovendien moeder en zoon met een werpstok -een stok om een bal te gooien- hebben geslagen. Op zijn beurt had 24-jarige een mes gepakt, waarmee hij om zich heen zwaaide. Hij prikte de Drachtster ermee in de arm.

De Drachtster beweerde dat alles wat moeder en zoon hadden verklaard gelogen was. 'En ik geef geen antwoord op leugens', zei hij. Wat de politie op papier had gezet, klopte volgens hem ook van geen kant. De communicatie tussen hem en de rechtbankvoorzitter verliep sowieso nogal stroef. De Drachtster haalde voortdurend God en de bijbel aan en bleef volhouden dat hij de enige was die de waarheid vertelde. De voorzitter deed een aantal vergeefse pogingen de man duidelijk te maken dat het inschakelen van een advocaat misschien een goed idee was. Ook ging de Drachtster niet in op de suggestie dat een gesprek met de reclassering wellicht een goed idee was.

De officier van justitie ging er vanuit dat de man de Rottweiler had opgehitst om de Jack Russell te pakken en niet diens baasje. Daarmee had de Drachtster wel het risico genomen dat het baasje ook gewond zou kunnen raken. Verder was de verdachte volgens de officier verantwoordelijk voor, zoals het juridisch heet, 'vernieling' van de Jack Russell, doordat de hond door de Rottweiler was gebeten. Het zwiepen en slaan met de werpstok beschouwde de officier als een poging tot zware mishandeling. Moeder en zoon waren behoorlijk gehavend uit de strijd gekomen. De officier vond dat de Drachtster aan hen respectievelijk 403 en 441 euro schadevergoeding moet betalen. Als straf eiste de officier een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.
De rechtbank doet op 24 december uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'



regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage


regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.6%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!