Account
Logo
Zoeken
2.9 °C

Bauke Vaatstra wil 2,5 ton van Jasper S.

do 4 december 2014, 16.34 uur

LEEUWARDEN - In een procedure bij de Leeuwarder rechtbank vorderde Bauke Vaatstra donderdag 100.000 smartengeld van Jasper S., de moordenaar van zijn dochter Marianne. Inclusief wettelijke rente en gemaakte kosten komt het te vorderen bedrag op ongeveer 250.000 euro. Vaatstra wil vergoeding van de schade die hij heeft geleden -en nog steeds lijdt- als gevolg van de confrontatie met, zoals advocaat John Beer het verwoordde, 'de ernstige gevolgen van de verkrachting en de moord op zijn minderjarige dochter Marianne'.

S. heeft de nabestaanden hun normale leven ontnomen door te zwijgen over zijn daad uit angst voor de consequenties, stelde de advocaat. Vaatstra heeft volgens een psychiater een posttraumatische stressstoornis opgelopen toen hij het verminkte stoffelijk overschot van zijn dochter op 1 mei 1999 aantrof in een weiland bij Veenklooster. Met de herinnering aan deze ervaring kan hij volgens de advocaat tot op de dag van vandaag niet omgaan.

De psychische en emotionele schade is volgens Beer 'aanmerkelijk toegenomen' doordat Vaatstra meer dan 13 jaar niet heeft geweten wie de moordenaar van zijn dochter was. 'Gedaagde (Jasper S., red.) heeft Vaatstra niet alleen zijn dochter maar ook ruim 13,5 jaar van zijn leven ontnomen', aldus Beer. Volgens de advocaat van S. gaat ook de moordenaar van Marianne Vaatstra gebukt onder wat er is gebeurd. S. staat onder behandeling. 'Hij probeert te zoeken naar een verklaring', aldus de advocaat.

De zaak leek een verrassende wending te krijgen toen een van de rechters aan de advocaat van Jasper S. vroeg of S. wellicht bereid is om buiten de rechter om tot een financiële regeling te komen. Een kleine opening zo leek het, want een dergelijke oplossing was kennelijk nog niet onderzocht of aan S. voorgelegd. De advocaten gingen even de gang op om te overleggen, maar al snel werd duidelijk dat Bauke Vaatstra wil dat de rechtbank uitspraak doet. Vier andere familieleden Vaatstra willen ook een schadevergoeding van Jasper S. Zij zijn ook verwikkeld in schadeprocedures. S. werd in april vorig jaar veroordeeld tot 18 jaar cel voor de verkrachting van en de moord op Marianne Vaatstra.

De Leeuwarder rechtbank doet op 11 februari uitspraak in de schadevergoedingszaak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!