Account
Logo
Zoeken
3.9 °C

Artsen hopen op snelle doorstart S'berg

wo 26 november 2014, 19.15 uur

DOKKUM - Artsen die werkzaam zijn in ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum hopen op een snelle doorstart van het Dokkumer ziekenhuis. Op de achtergrond zijn de specialisten al een weken bezig om de eerder aangekondigde plannen daarvoor verder vorm te geven. Ze worden daarbij gesteund door ondernemers, juristen en economen. Nog voor de persconferentie woensdagmorgen spraken ondernemers zich al uit over minimaal een Harlingen+ variant. De financiële paragraaf van de plannen levert zwarte cijfers op en de artsen werken aan het verder creëren van draagvlak. De Friesland Zorgverzekeraar is in het bezit van de plannen, maar deze zijn volgens de verzekeraar pas dindag 25 november binnengekomen.

Stijging of daling van aantal patiënten
De artsen schetsen een compleet ander beeld dan dat van de verantwoordelijk bestuurders. Zo kende de afdeling radiologie van de Sionsberg een topjaar met 30.000 patiënten die zich in Dokkum lieten zien. Ook de afdeling cardiologie in de Sionsberg kende een stijging van 30% van het aantal patiënten. Artsen storen zich bovendien aan de communicatie van het bestuur van de zorggroep sinds de opnamestop werd afgekondigd. "Ze zeggen: we sturen iedereen wel even een briefje. Maar wij kennen de mensen om wie het gaat. Ze komen bij ons terecht."

De Friesland Zorgverzekeraar laat deze site weten dat het aantal opnamen op de verpleegafdelingen met meer dan 50 procent is afgenomen tussen 2011 tot 2014. Het teruglopend aantal patiënten was de grootste reden waarom het in de ogen van de verzekeraar niet goed kon komen met De Sionsberg. Steeds meer patiënten gaan volgens De Friesland voor hun ziekenhuiszorg naar Drachten of Leeuwarden.

Polikliniek nog open
Berichten dat de deur van het ziekenhuis in Dokkum al op slot zijn kloppen in ieder geval niet. Zo lang het nog kan, wordt er in Dokkum doorgewerkt, ook al blijven salarisbetalingen uit. "We zullen ons blijven inzetten totdat het licht uitgaat", reageert een van de medewerkers. Dokter Martijn Mollers reageerde woensdagmorgen op Twitter als volgt: 'Wel fijn om in failliet ziekenhuis volle poli's te hebben. Biedt afleiding. Ben dokter geworden voor patiënt, niet voor het geld #Sionsberg.'

Cijfers ontbreken
Vanwege algehele problematiek rondom onzekerheden in de jaarrekening van ziekenhuizen, waardoor de externe accountants geen goedkeurende verklaring kunnen afgeven, hebben alle Nederlandse ziekenhuizen uitstel gekregen voor het goedkeuren en indienen van de jaarrekening over boekjaar 2013. Uiterlijk 15 december 2014 moeten de jaarcijfers over 2013 worden gepubliceerd. Tot die tijd is er op zowel de voor- als achtergrond een steekspel gaande tussen de bestuurders, artsen, zorgverzekeraar De Friesland en andere partijen.

Bestuur vraagt zelf faillissement aan
Naar verwachting wordt komende week definitief het faillissement uitgesproken. Het lot van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum komt waarschijnlijk in handen van een curator zodra het ziekenhuis failliet wordt verklaard. Ook bankier ING speelt bij de toekomst van de Sionsberg een grote rol. Toch is het niet de bank die het faillissement aanvraagd, maar de stichting zorggroep Pasana die aan de rechbank verzoekt om het faillissement daadwerkelijk uit te spreken. Dinsdagavond ging ook de Raad van Toezicht akkoord met het aanvragen van het faillissement.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum