Account
Logo
Zoeken
7.1 °C
Foto: WaldNet

Akkoord voor faillissement De Sionsberg

wo 26 november 2014, 10.39 uur

DOKKUM - De Sionsberg en Zorggroep Pasana (waar het ziekenhuis onder valt) wordt failliet verklaard. De Raad van Toezicht is akkoord gegaan met de faillissementsaanvraag. Dat is woensdagochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie in de IJsherberg in Dokkum. De opnamestop blijft de komende dagen actief en de salarisbetalingen voor het personeel zullen worden gewaarborgd door het UWV. Het gaat om zo'n 250 medewerkers (150 FTE), die nu nog in het ziekenhuis actief zijn. In totaal werken er bij de zorggroep zo'n 1400 mensen.

Het is de bedoeling dat de ouderenzorg met alle verzorgingstehuizen wordt overgenomen met de hulp van Zorgverzekeraar De Friesland. Er is inmiddels hiervoor een stichting in het leven geroepen.

De toekomst voor het Dokkumer ziekenhuis is minder rooskleurig. De Sionsberg lijdt 2.6 miljoen euro verlies en heeft verder een schuld van 40 miljoen euro. Er is volgens Norbert Hoefsmit geen mogelijkheid om een sluitende begroting te maken. Zo stak Nij Smellinghe in de afgelopen 2 tot 3 jaar 16 miljoen euro in het ziekenhuis. In 2015 verdwijnt ook de beschikbaarheidsvergoeding voor kleine ziekenhuizen waardoor er nog eens twee miljoen euro minder inkomsten zullen zijn.

Nadat de ING bank vrijdag de rekeningen blokkeerde kwam de komst van het faillissement in een stroomversnelling. De bank legde voor 2.6 miljoen euro beslag op de rekeningen. De salarissen van het personeel konden maandag niet meer uitbetaald worden en daarop werd gelijk een opnamestop afgekondigd. Dinsdag werd het personeel ingelicht door het bestuur en woensdagochtend werd de pers ingelicht over de huidige stand van zaken. Het faillissement voor de gehele Zorggroep Pasana zal woensdag worden aangevraagd bij de rechtbank. De faillissementsaanvraag wordt zo snel mogelijk door de rechtbank in behandeling genomen. Vervolgens wordt een curator benoemd die het faillissement verder zal afwikkelen.

Als gevolg van dit alles zal ook de fusie met ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten geen doorgang meer vinden. Pasana Ouderenzorg en Stichting Vastgoed Pasana zijn door Stichting Zorggroep Pasana onlosmakelijk verbonden met De Sionsberg. Daardoor zal een faillissement ook voor deze onderdelen van de organisatie gelden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'


regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage



regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
27.4%
Nee  
54.4%
Maakt me niet uit  
18.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum