Account
Logo
Zoeken
6.5 °C
Foto: WaldNet |  Medewerkers gaan de overvolle zaal in de IJsherberg binnen.

Einde ziekenhuis De Sionsberg nabij

di 25 november 2014, 16.03 uur

DOKKUM - Het einde van een volwaardig ziekenhuis in De Sionsberg in Dokkum is nabij. Het ziekenhuis stevent af - op een faillissement. Deze boodschap had de heer Norbert Hoefsmit, interim-voorzitter van de raad van bestuur van ziekenhuis Nij Smellinghe en Zorggroep Pasana, dinsdag voor zijn medewerkers. Na de opnamestop van maandag, besloot het bestuur en directie om dinsag het personeel in te lichten in de IJsherberg in Dokkum. De zaal was bomvol.

40 miljoen schuld, geen uitbetaling salaris
Tijdens het verhaal van Hoefsmit werd duidelijk dat het ziekenhuis bijna een schuld van 40 miljoen euro heeft opgebouwd. "Dat legt een behoorlijke bom onder het bestaan van het ziekenhuis" aldus Hoefsmit. Ook de ouderenzorg liep hierdoor schuld op evenals ziekenhuis Nij Smellinghe (15 miljoen euro).

Hoefsmit liet weten dat afgelopen vrijdag een bank beslag heeft gelegd op de bankrekeningen van het ziekenhuis en het bestuur en directie zijn in het weekeinde bezig geweest met een oplossing maar zonder resultaat. Maandag en dinsdag heeft het personeel (zowel ziekenhuis als ouderenzorg) geen salaris ontvangen en het ziekenhuis is niet meer in staat om over te gaan tot betaling.

Met een faillissement in het vooruitzicht is dinsdag besloten om contact op te nemen met het UWV. Dat is volgens het bestuur een kwestie van dagen. Het salaris van personeel kan dan mogelijk al begin volgende week betaald worden via het UWV.

Hoefsmit: einde ziekenhuis, doorstart ouderenzorg
De heer Hoefsmit wil een faillissement aanvragen en zal deze week toestemming gaan vragen aan de Raad van Toezicht. Het idee is om de ouderenzorg over te laten nemen maar deze deal is nog niet in zijn geheel rond. Er zal dan een nieuwe stichting worden opgericht (door DFZ) met nieuw bestuur en raad van toezicht. Deze stichting zal dan t.z.t. worden overgenomen.

Het ziekenhuis zal echter in de ogen van Hoefsmit ten onder gaan bij dit faillissement. Het ziekenhuis moet op korte termijn gesloten worden. Patiënten worden overgeplaatst naar ziekenhuizen in de regio. De Sionsberg zal in de toekomst - in de ogen van Hoefsmit - kunnen fungeren als voorportaal zoals het ziekenhuis in Harlingen dat ook is voor het MCL in Leeuwarden.

Het nieuws werd dinsdag rond 15.30 uur verteld aan de medewerkers van zorggroep Pasana. Ze werden dinsdag per e-mail uitgenodigd om naar de IJsherberg in Dokkum te komen. Medewerkers die niet in staat waren te komen, konden via de telefoon de bijeenkomst meeluisteren.

Medische staf lijnrecht tegenover bestuur
Na de toespraak mocht de medische staf vervolgens het woord voeren. De staf heeft in de afgelopen maanden een uitgebreid plan uitgewerkt om het ziekenhuis over te nemen. "In hoeverre voelt het bestuur van Nij Smellinghe zich verantwoordelijk?" Dat was één van de vragen. Het plan van de medische staf wordt echter niet gewaardeerd door het bestuur. De heer Hoefsmit had hiervoor totaal geen aandacht. "Dat is iets wat niet bij hem ligt, hij besteed daar geen energie aan...."

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.9%
Geen mening  
28.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!