Account
Logo
Zoeken
4 °C

'Op busstation koop je niet een dure telefoon'

ma 24 november 2014, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Een Ureterper (35) kocht op het busstation in Drachten voor 100 euro een Samsung Galaxy S3 van iemand die hij vaag kende. Een koopje zo leek het, voor een smartphone die amper een jaar oud was. Het toestel was van iemand die het was kwijtgeraakt. De vrouw wist niet of ze de telefoon was verloren of dat hij was gestolen. Ze zag op een gegeven moment een foto van de Ureterper in haar Dropbox -een dienst voor het online opslaan van bestanden- voorbij komen. De man op de foto droeg een tenue van een supermarktketen. Hij kon vrij eenvoudig door de politie opgespoord worden.

Maandag zei de Ureterper tegen de politierechter dat hij niet wist dat de verkoper van de telefoon er niet oneerlijke aan was gekomen. Hij had nog aan de jongen die de Samsung verkocht gevraagd of hij in de problemen zou komen. De jongen had ontkennend geantwoord. 'Als ik geweten had dat het problemen op zou leveren', had ik hem nooit gekocht', zei de oorspronkelijk uit Guinee afkomstige verdachte. Zijn advocaat zei dat het in het geboorteland van zijn cliënt heel gewoon is op straat te handelen.

De docente die hem tijdens de inburgeringscursus begeleidde, deed een goed woordje voor de de Ureterper. Zij ging er vanuit dat de man gewoon naïef was geweest. Dat dachten de officier van justitie en de advocaat ook. De officier ging er bovendien vanuit dat 100 euro een goede prijs was voor een Galaxy S3 van een jaar oud. Net als de advocaat bepleitte hij vrijspraak. De rechter dacht er anders over.

Alleen door aan de verkoper te vragen of hij problemen zou krijgen, gaf de verdachte volgens de rechter aan dat hij wel aanvoelde dat er iets niet in de haak was. Bovendien gaat het er volgens de rechter in Nederland toch iets anders aan toe dan in Guinee. 'In Nederland koop je op een busstation niet op een legale manier een dure telefoon', aldus de rechter. Hij vond dat de verdachte had moeten vermoeden dat er iets niet klopte. Als waarschuwing kreeg de Ureterper een voorwaardelijke boete van 280 euro.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door


Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.6%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie


regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381