Account
Logo
Zoeken
13.1 °C

Dongeradeel: 'definitief geen megawindmolens'

do 13 november 2014, 22.55 uur

DOKKUM - De gemeente Dongeradeel wil definitief geen windmolens in de gemeente toestaan. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadscommissie ‘Omkriten’. De gemeente verstuurt binnenkort een brief naar gedeputeerde Hans Konst en Provinciale Staten dat de gemeente Dongeradeel niet kan instemmen met het advies van de Stichting Fryslân foar de Wyn. Volgens die stichting is het in de gemeente Dongeradeel mogelijk om de huidige 16 windmolens in de gemeente op te schalen naar een zestal megawindmolens tussen Dokkum en Metslawier. Het huidige coalitieakkoord in de gemeente Dongeradeel staat dat echter niet toe.

Hoewel er op 27 november aanstaande in een raadsvergadering definitief over de brief wordt beslist, was in de raadscommissie wel duidelijk dat er een meerderheid was die de megawindmolens niet wil toestaan. Dat is vooral mogelijk vanwege de draai die coalitiepartijen CDA en Christenunie tijdens de coalitieonderhandelingen hebben gemaakt. Eerder golden de partijen nog als voorstanders van het nieuwe windmolencluster, maar de druk van de FNP deed de partijen besluiten om in het coalitieakkoord geen windmolens in de gemeente toe te staan. Daar verbaasde met name Pieter Braaksma (Algemeen Belang Dongeradeel) zich over: “It is gek dat partijen mei nije minsken ynienen in folsleon oar stânpunt hawwe”, aldus Braaksma. “Dizze koalysje draait hjirby it ynisjatief dêr’t jierren troch minsken oan wurke is de nekke om”.

Het bestemmingsplan van de gemeente Dongeradeel biedt wel de ruimte om de huidige 17 windmolens in de gemeente te vervangen en te moderniseren. De eigenaren mogen de molens ook maximaal 10% groter maken. Het Rijk eist dat de Provincie Fryslân een plan inlevert dat ruimte biedt aan 530,5 MW opgesteld vermogen, terwijl er nu 160 MW staat. Een klein deel (18 MW) van wat er bij moet komen, wordt gerealiseerd in het Friese deel van een nieuw windpark in de Noord-oostpolder, een ander deel – nog onbekend is hoeveel – komt uit het windpark dat het Rijk wil (laten) realiseren in het noordelijke deel van het IJsselmeer. Hoe die cijfers ook uitpakken: Fryslân zal extra vermogen op land moeten realiseren.

Verschillende windmolenplannen in de regio Noordoost Fryslân blijven in het eindrapport van de Regiegroep Fryslân Foar De Wyn overeind. Het gaat om locaties tussen Dokkum en Metslawier, bij Buitenpost, Rinsumageest en Ferwert. Mocht het nodig zijn, dan kunnen er in totaal 33 windmolens op die verschillende locaties komen. De Regiegroep Fryslân Foar De Wyn heeft bestaan uit vertegenwoordigers van de Friese Milieu Federatie, Platform Duurzaam Friesland en Stichting Hou Friesland Mooi. In een periode van acht maanden is de Regiegroep erin geslaagd een rapport op te leveren waarin staat waar wel en waar geen windenergie kan komen, en hoe dat kan worden bereikt. In december nemen Provinciale Staten een besluit over het rapport en de zienswijzen die door de verschillende gemeenten zijn ingediend.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Zoektocht op het water naar vermist persoon

Zoektocht op het water naar vermist persoon


ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering




regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland