Account
Logo
Zoeken
5.9 °C

'Litouwer kwam hierheen om zich te verrijken'

do 13 november 2014, 21.00 uur

LEEUWARDEN - Tussen 8 juni en medio augustus werd een 28-jarige Litouwer maar liefst tot drie keer toe aangetroffen in een gestolen auto. De laatste keer kwam hij in de cel terecht en daar zit hij nog steeds. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van vijf woninginbraken, waarvan twee in Feanwâlden en eenmaal in Kollum, en zes keer tanken zonder te betalen. De officier van justitie eiste donderdag een gevangenisstraf van 18 maanden. Ondanks dat alles in zijn richting wijst, bleef de Litouwer stug volhouden dat hij onschuldig was.

De man heeft de schijn tegen. Zo was zijn simkaart aangetroffen in een bij een inbraak gestolen telefoon, was zijn DNA bij een inbraak in Feanwâlden aangetroffen op een ruit en was hij driemaal aangehouden in een gestolen auto. De Litouwer gaf zeer uitvoerig antwoord op de vragen van de rechtbank, maar hij sprak zichzelf ook verschillende malen tegen. Hij zou de auto's hebben geleend van kennissen, zijn DNA zou hij ergens hebben achtergelaten op een zak met kleren en mensen zouden hem gevraagd hebben de auto's van de ene naar de andere plek te brengen.

'In zijn verklaringen werpt hij meer vragen op dan dat hij antwoorden geeft', aldus de officier van justitie. De officier houdt de man verantwoordelijk voor een inbraak in Kollum, in de nacht van 29 juni. Bij die inbraak werd een tablet en een Samsung telefoon buitgemaakt. Met die telefoon had de Litouwer, met zijn eigen simkaart, naar zijn zus in Londen gebeld. Bij twee inbraken in de nacht van 12 op 13 augustus bij woningen aan de Falkenawei en de Spoarloane in Feanwâlden, werden een iPhone, geld en een Renault Clio gestolen. Diezelfde nacht waren er meer inbraken in de omgeving, maar er is geen bewijs dat de Litouwer daar ook bij betrokken is geweest.

Hij wordt ook gelinkt aan woninginbraken in Amersfoort en Bedum. Beide keren ging de inbreker er met de auto van de bewoners vandoor, auto's waarin de Litouwer later werd aangehouden. Hij vond dat hij misbruikt was door de mensen waarvoor hij de auto's ergens naar toe moest brengen. De officier noemde zijn verklaringen 'volstrekt ongeloofwaardig'. 'Ik kan het niet anders zien dan dat de verdachte vanuit zijn land hier naar toe komt met maar één doel: zichzelf verrijken', aldus de officier. De Leeuwarder rechtbank doet op 27 november uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Nynke Duijff uit Damwâld winnaar Grut Frysk Diktee

Nynke Duijff uit Damwâld winnaar Grut Frysk Diktee

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'



regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage


regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.3%
Nee  
55.2%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!