Account
Logo
Zoeken
6.7 °C

Eis werkstraf in 20 jaar oude ontuchtzaak

ma 27 oktober 2014, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Een 63-jarige inwoner van Rinsumageest wordt ervan verdacht dat hij in de jaren '90 twee minderjarige kinderen seksueel heeft misbruikt. Het gaat om een jongen en een meisje, broer en zus en destijds ongeveer zes en elf jaar oud. Het misbruik vond plaats in Dokkum, waar de man woonde met zijn gezin. Maandag moest hij zich voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden. De zitting had een stroef verloop. De verdachte heeft niet of nauwelijks herinneringen aan de tijd dat het misbruik zou hebben plaatsgevonden.

Het langetermijngeheugen van de man functioneert niet goed, het gevolg van een ongeval in de jaren '80. Door dat ongeval zou hij een hersenbeschadiging hebben opgelopen waardoor hij een tijdlang seksueel ontremd is geweest. Daar kreeg hij uiteindelijk medicijnen voor. De man is echter geen onbeschreven blad. In 1994 en 1995 is hij twee keer veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. In 1994, hij woonde toen nog in Metslawier, kreeg hij acht maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk omdat hij een paar jaar eerder ontucht had gepleegd met twee jonge meisjes. Met vier andere kinderen had hij ook seksuele contacten gehad.

In 1996 legde de rechtbank acht maanden cel op omdat de man, hij was inmiddels verhuisd naar Dokkum, ontuchtige handelingen had gepleegd met twee jongens. De publiciteit rond de eerste zaak had tot nieuwe aangiftes geleid. In de meest recente zaak is een werkstraf van 100 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk geëist. Het vrouwelijke slachtoffer heeft pas aangifte gedaan toen ze volwassen was. Ze kreeg zo'n 10 jaar geleden te maken met lichamelijke spanningsklachten en psychische problemen.

In de jaren '90 was ze bevriend met de dochter van de verdachte. Tijdens verschillende logeerpartijtjes zou ze seksueel zijn misbruikt. Haar oudere broer zou in ieder geval eenmaal door de verdachte zijn betast. De man kan het zich als gevolg van zijn geheugenproblemen allemaal niet herinneren. Zijn advocaat vond dat er buiten de verklaringen van de slachtoffers, te weinig bewijs was. De raadsman bepleitte vrijspraak. De Leeuwarder rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'