10.7 °C

Saestum geen partij voor de VIOD vrouwen

zo 26 oktober 2014, 15.57 uur

DRIEZUM - Groot was de opluchting in het VIOD-kamp na de afgetekende 5-0 overwinning op het Zeister Saestum. Het team van de nieuwe trainer Michel Snoek werd vorig jaar nog kampioen in de zondag hoofdklasse, maar heeft stuivertje gewisseld met het zaterdagelftal dat degradeerde uit de topklasse. Dit betekent dat de meest succesvolle (amateur)vrouwenvoetbalvereniging van Nederland (8x landskampioen en 4x bekerwinnaar) voortaan geen zondagsafdeling meer heeft.

Door vele blessures kende Saestum een moeizaam start van de competitie en is op de op één na laatste positie terug te vinden op de ranglijst. VIOD begon als een tierelier aan het seizoen, maar verloor de beide toppers tegen SSS en Barendrecht op een wel heel schlemielige wijze.

Met uitzondering van het eerste kwartier, toen nog gesproken kon worden over gelijkwaardigheid, was VIOD deze middag heer en meester. In 20 minuten – tussen de 20 en 40 minuut – scoorden de Driezumers vier prachtige doelpunten. Daardoor kon de tweede helft als formaliteit afgedaan worden.
VIOD – Saestum was de wedstrijd waar drie speelsters de hoofdrol opeisten. Voor de regisseur is het ondoenlijk om te kiezen. Marissa Elzinga speelde een fabuleuze eerste helft. Zij stond aan de voorbereiding van haar eigen doelpunt in de mooiste aanval van de wedstrijd. De linkspoot stuurde met een panna haar eerste tegenstander met een kluitje het riet in. Daarna was zij twee keer een teenlengte eerder bij de bal dan de twee volgende opponenten die ook door haar op een zijspoor werden gezet. Haar pass belandde daarna bij Grytsje Jongsma, die in eerste instantie de bal kwijt dreigde te raken. Maar zij heroverde de bal direct en zag de doorgelopen Elzinga vrijstaan, die op haar beurt de bal achter keepster Nada Azzam punterde. Ook stond Marissa Elzinga aan de basis van het tweede doelpunt. Zij snelde op links richting achterlijn en haar voorzette belandde bij Grytsje Jongsma die de 2-0 op het scorebord toverde.

Met Jongsma is ook direct de tweede hoofdrolspeelster genoemd. Langzamerhand kruipt de snelle aanvalsleidster uit het dal. Aanvallers worden vaak op hun doelpunten afgerekend en dat schortte er bij Jongsma nog wel eens aan. De ene naar de ander kans hielp zij om zeep wat telkens weer een aanslag was op haar zelfvertrouwen. Maar mentaal is Grytsje Jongsma ijzersterk en kwam sterker uit de crisis te voorschijn dan menigeen had verwacht.

Tegen SSS en Heerenveense Boys zagen de supporters al weer iets van de oude elan terug, maar tegen Saestum was het weer ouderwets raak. Niet één maar liefst drie keer zelfs. Dat het zelfvertrouwen weer helemaal terug is, bewees zij wel met haar tweede doelpunt. Een ongeschreven regel in het voetbal is dat degene op wie de overtreding is begaan nooit zelf de penalty mag nemen. Maar Jongsma in topvorm heeft lak aan deze regel. Zij benutte feilloos, de door de prima leidende scheidsrechter Jaap Kingma toegekende strafschop, nadat zij in het strafschopgebied door Laur Klok onderuit was gehaald.

Grytsje Jongsma voltooide haar trilogie in de tweede helft door na een lange sprint keepster Azzam in de korte hoek te passeren. Femke Mulder bewees maar weer eens dat je geen doelpunt hoeft te scoren of zelfs hierbij betrokken te zijn om ook tot één van de uitblinksters te worden uitgeroepen. Een fitte Mulder heeft zoveel in haar mars, waarbij je je afvraagt of zij dat zelf wel in de gaten heeft. Omdat zij niet fit oogde was zij de afgelopen wedstrijden zelfs ‘verbannen’ naar VIOD VR2. Onder de bijna 200-jarige Nederlandse wapenspreuk ‘Je maintiendrai’ worstelde Mulder zich terug naar een basisplaats in het eerste team. Dit jonge natuurtalent was als verdedigende middenvelder tegen Saestum de architect binnen VIOD. Zij was eigenlijk op geen fout te betrappen, altijd aanspeelbaar, op de juiste momenten temporiseren en ogenschijnlijk heel makkelijk tegenstanders passerend.

Saestum had weinig in de melk te brokkelen. In de eerste helft bij een 1-0 stand kon Laura Verbraak niet profiteren van een grote fout van Elissa Halbesma, die de bal te zacht terug speelde op keepster Joukje van der Meer. Het was diezelfde Halbesma die een prachtige aanval van VIOD met een dito afstandsschot tot VIOD’s vierde doelpunt promoveerde. In de tweede helft kreeg Carmen van Ee namens Saestum nog een kans. Maar keepster Joukje van der Meer hield eindelijk vanaf 13 september weer eens de nul. Dit kwam natuurlijk omdat eRHa electronica uit Drachten de wedstrijdbal sponsorde. Laat haar vriend en verdediger van Houtigehage, Andries Zwiers, daar toevallig werken.