Account
Logo
Zoeken
7.2 °C

'En it hinget sa moai neist Hearrenfean'

zo 26 oktober 2014, 12.51 uur

EASTERMAR - Eastermar - Zaterdagmiddag, voorafgaand aan de wedstrijd van Eastermar tegen Boornbergum trok even iets ander dan die wedstrijd de aandacht van publiek en 'omsittend laach'. Toen trok een korte optocht dwars over het veld naar de noordelijke lange zijde. Daar was een uit een lange rij reclameborden ingepakt in papier en dat papier moest er natuurlijk af. En dat moest gebeuren door niemand minder dan Cambuur-trainer Henk de Jong, samen met de pupil van de week.


Die wist niet wat hem overkwam, hij vond het zichtbaar maar een heel gedoe. Maar Henk de Jong kan blijkbaar net zo goed met lastige voetballers omgaan als met ietwat timide kinderen, want samen klaarden ze de klus onder het applaus van de omstanders. Maar waar ging het nu eigenlijk om? Nou, een aantal Eastermar-supporters is Cambuur-fan, ook hier in de walden is de sympathie nu eenmaal strikt geschieden: je bent voor een van beiden, of voor Cambuur of voor Heerenveen. En het geval wilde dat er bij Eastermar wel een Heerenveenbord hing, maar, nog, geen Cambuurbord. En dat moest uiteraard veranderen. Onder de bezielende leiding van Hindrik Tadema werd de stand rechtgetrokken. De aanleding was het feit dat diezelfde Tadema een van de eigenaren en drijvende, letterlijk in dit geval, krachten is van het Eastermarder skûtsje, een schip dat ze ooit kochten toen het als woonark dienst deed in Leeuwarden. Snapt u de clou? Een woonark, een 'woanskip', het lied van Anneke Douma dat door het Cambuurstadion galmt als er weer eens gescoord wordt.


Dat was de link en alles wat er op deze zaterdagmiddag plaatsvond was daar uiteindelijk het gevolg van. En natuurlijk was Henk de Jong, de uiterst succesvolle trainer van de Leeuwarder eredivisionist de aangewezen man om dat reclamebord, eigenlijk niets meer of minder dan een regelrechte steunbetuiging, te onthullen. Voor dat soort klussen draait de Drachtster zijn hand tegenwoordig niet meer om. Van een 'slochtweihinne' voetbaltrainer is hij plotseling razendsnel een onvervalste BN'er geworden, maar de bijbehorende attitude heeft hij niet overgenomen. "Ik bliuw mysels", zegt hij daar zelf van en zo komt hij ook, hij is Henk de Jong en hij komt als Henk de Jong: spijkerbroek-t-shirt en geen flauwekul. Maar het publiek hangt aan zijn lippen als hij met een grote grijns constateert dat het Cambuur bord daar "moai hinget, prachtich neist dat fan Hearrenfean. Soks kin hjir yn 'e wâlden."

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.1%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.1%
Geen mening  
29%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!